Савјет безбједности УН тражи од Гутереша смјернице за поступање с талибанима

Танјуг
Савјет безбједности УН тражи од Гутереша смјернице за поступање с талибанима

ЊУЈОРК– Савјет безбједности Уједињених нација затражио је од генералног секретара Антонија Гутереша да достави независну процјену о начину поступања са авганистанском талибанском администрацијом и борбеним изазовима, посебно када је ријеч о кршењу права жена и девојчица.

Петнаесточлано вијеће једногласно је усвојило резолуцију којом се захтијева од Гутереша да поднесе извјештај до средине новембра са „будућим препорукама за интегрисани приступ релевантним политичким, хуманитарним и развојним актерима, унутар и изван Уједињених нација”, преноси Ројтерс

Талибанска администрација, која је преузела власт у августу

2021. када су се снаге предвођене САД повукле из Авганистана послије 20 година, каже да поштује права жена у складу са својим строгим тумачењем исламског права.

Међутим, они забрањују женама и дјевојкама да похађају средњу школу и универзитет, посјећују паркове и раде за хуманитарне групе. Женама такође није дозвољено да напуштају дом без пратње мушког рођака и морају да покрију своја лица, подсјећа британска агенција.

Амбасадорка Уједињених арапских Емирата у УН Лана Нусеибе је рекла „статус кво није одржив”.

-Савјет пажљиво и одмерено реагује на тешку кризу, и у суштини уобичајени приступ није довољан за Авганистан - рекла је Нусеибе.

Савјет безбједности је у резолуцији изразио забринутост због недостатка напретка у погледу очекивања од талибанске администрације.

Такође се наглашава „важност пуног, равноправног и значајног учешћа жена и поштовања људских права, укључујући жене, дјецу, мањине и посебно рањиве категорије.”

Уједињене нације су тражиле 4,6 милијарди долара у 2023. за испоруку помоћи Авганистану, напомињући да се двије трећине становништа, односно око 28 милиона људи у тој земљи, бори да преживи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана