Галант: Израел ће постепено прећи на следећу фазу операција

ГС/Агенције
Foto: Taнјуг/AP

ТЕЛ АВИВ/ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса – 73. дан. Министарство здравља у Гази, које води Хамас, саопштило је да су израелске снаге покренуле нове нападе широм палестинске енклаве. Са друге стране, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) наводе да се број страдалих израелских војника попео на 126. Савjет безбjедности Уједињених нација (СБ УН) припрема нову резолуцију о хитном прекиду ватре.

Остин: Подршка САД праву Израелу да се брани је непоколебљива

Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је на заједничкој конференцији са израелским министром одбране Јоавом Галантом да је подршка САД праву Израела да се брани "непоколебљива", преноси Ројтерс.

Остин је позвао Израел да заштити цивиле у Гази.

"Наставићемо да инсистирамо на заштити цивила током сукоба и на повећању дотока хуманитарне помоћи у Газу", рекао је Остин.

Одговарајући на питање новинара о томе да ли је Вашингтон одредио рок за тренутну фазу израелске офанзиве, Остин је истакао да је рijеч о војној операцији Израела и да он није дошао у Тел Авив како би диктирао временске оквире.

Додао је да је имао "сјајне" разговоре са израелским званичницима о циљевима израелске офанзиве, као и о смањењу броја цивилних жртава.

Галант: Израел ће постепено прећи на следећу фазу операција

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да су израелске снаге направиле "веома значајна достигнућа" у борби против Хамаса.

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са америчким колегом Лојдом Остином, Галант је рекао да се нада да ће елиминација руководства Хамаса "ускоро бити постигнута".

Израел ће постепено прећи на следећу фазу операција, у којој ће локално становништво можда моћи да се врати на сjевер појаса Газе, рекао је министар.

"Могу вам рећи да ћемо ускоро моћи да разликујемо различите области у Гази", додао је Галант.

То би омогућило Израелу, објаснио је, да почне да ради на враћању локалног становништва "можда пре на северу" него на југу.

Хјуман рајтс воч: Израел намjерно изгладњује цивиле у Гази, што је ратни злочин

Организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч оптужила је данас Израел да намерно ускраћује Палестинцима храну, воду и друге неопходне потрепштине, оцењујући да је изгладњивање цивилног становништва ратни злочин, преноси Ал Џазира.

Истовремено, Хјуман рајтс воч позива свjетске лидере да реагују на овакву ситуацију у Гази.

Директор те организације за Израел и Палестину Омар Шакир изјавио је да постоји најмање пет доказа да Израел намjeрно изгладњује Палестинце у Појасу Газе и да је то ратни злочин.

Шакир је навео да је први доказ то што се више од два мjесеца блокира улазак хране и воде у Појас Газе, а други је што се дозвољава улазак само мале количине помоћи.

То је документовано више од два мjесеца, рекао је Шакир за Ал Џазиру.

Шакир је истакао да је трећи доказ уништавање пољопривредног земљишта у Појасу Газе у израелским нападима.

Као четврти доказ Шакир је навео да Израел у нападима намjерно уништава објекте неопходне за живот, као што су млинови, болнице, водоводи и канализација.

Као пети доказ он истиче изјаве израелских званичника који су, како је навео, "јасно рекли" да је њихова стратегија да изгладњују цивиле у Гази као средство за постизање политичких исхода, као што је ослобађање талаца или уништење Хамаса.

У новом извештају Хјуман рајтс воч наводи да Израел користи изгладњавање цивила као оружје рата у Појасу Газе.

Хути преузели одговорност за нападе, компаније преусмеравају бродове

Јеменски покрет Хути напао је у понедељак два комерцијална брода у Црвеном мору поморским беспилотним летелицама, саопштила је група коју подржава Иран, што је последњи у таласу напада од почетка рата Израела и Хамаса у Гази.

Портпарол Хута Јахја Сареа рекао да су бродови МСЦ "Клара" и "Сван Атлантик", у норвешком власништву, нападнути пошто њихове посаде нису одговориле на позиве.

Хути кажу да су напали бродове у Црвеном мору у знак протеста због војне офанзиве Израела у Гази.

Убрзо након најновијих напада, британске компаније за осигурање

прошириле су подручје у Црвеном мору које сматрају високо ризичним.

Тајванска корпорација за поморски транспорт “Јанг Минг“ је саопштила да ће у наредне две недеље преусмерити своје бродове који плови кроз Црвено море или Аденски залив, на Рт добре наде.

“Фронтлајн“, компанија која поседује нафтне танкере са седиштем у Норвешкој, саопштила је да ће њени бродови такође почети да избегавају пролазе кроз Црвено море и Аденски залив.

Русија и Иран о напорима за прекид ватре у Гази

Замjеник министра спољних послова Руске Федерације Михаил Богданов и ирански амбасадор у Москви Казем Џалали разговарали су о ситуацији у палестинско-израелској зони сукоба, с акцентом на повећање напора о заустављању ратних активности, наводи се у поруци на страници руског министарства спољних послова.

"Током разговора детаљно је размотрена блискоисточна агенда с нагласком на дешавања у зони палестинско-израелског сукоба. Постоји је општа забринутост због тренутне ескалације у Појасу Газе. Наглашена је важност интензивирања међународних напора у циљу што скоријег прекида ватре, пружања хуманитарне помоћи цивилном становништву и превођења ситуације у политички канал", саопштило је руско министарство спољних послова након састанка Богданова и Џалалија у Москви.

Осим тога, стране су се дотакле питања сиријског решења, укључујући "наставак блиске координације напора између Русије и Ирана" у интересу подршке јединству, територијалном интегритету и суверенитету Сирије, преносе Риа новости.

Велики број погинулих у новим израелским нападима широм Појаса Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) покренуле су током протекле ноћи нове нападе широм Појаса Газе у којима је погинуо велики број Палестинаца, саопштило је министарство здравства у Гази.

"У јучерашњем израелском нападу на избеглички камп Џабалија на сјеверу Појаса Газе, погинуло је 90 Палестинаца", наводи се у саопштењу палестинског министарства здравства, преноси Ројтерс.

У израелском ракетном нападу на једну породичну кућу погинуле су 24 особе, саопштио је радио Хамас Акса.

"Вјерујемо да је број мртвих испод рушевина огроман, али не постоји начин да се жртве пронађу и извуку због интензитета израелске ватре", рекао је у телефонском разговору са извјештачем Ројтерса портпарол палестинског министарства здравства.

У Деир ел Балаху, у централној Гази, локални медицински радници су потврдили да је погинуло 12 Палестинаца, а више десетина их је рањено.

У Рафи, на југу палестинске енклаве, у израелском нападу на једну породичну кућу погинуле најмање четири особе.

"Људи су пожурили да спасу заробљене испод рушевина. Звук експлозије био је снажан као земљотрес", рекао је за Ројтерс један очевидац који живи у близини.

Израелска тенковска граната погодила је зграду породилишта у болници Насер у Кан Јунису и усмртила 13-годишњу дјевојчицу, изјавио је Ашраф Ал-Кидра, портпарол министарства здравства у Гази. 

Припрема нацрта нове резолуције СБ УН о хитном прекиду сукоба

У нацрту нове резолуције о сукобу Израела и Хамаса, о којој би требало да се гласа у Савјету безбједности Уједињених нација (СБ УН), позива се на "хитан и одржив прекид непријатељстава да би се омогућио безбједан и несметан хуманитарни приступ у Појасу Газе и тренутно и безусловно ослобађање свих талаца".

Као и у претходној резолуцији о захтјеву за прекид ватре на коју су 9. децембра САД у СБ УН ставиле вето, ни у новом нацрту текста експлицитно се не помиње Хамас, али неодређено се осуђују "сви неселективни напади на цивиле", наводи Тајмс оф Израел.

У тексту нацрта се потврђује подршка "рјешењу о двије државе" и наглашава важност уједињења Појаса Газе са Западном обалом под палестинским управом.

Нацрт нове резолуције Савјета безбједности представиле су арапске земље, а према тврдњама неименованих, добро упућених узвора у дипломатским круговима, преговори о новом тексту су у току. 

Остин стиже у Израел

Амерички министар одбране Лојд Остин допутоваће у Израел, јавља Тајм оф Израел.

Посета Остина Тел Авиву долази у тренутку када Ваштингтон позива Израел да учини све да смањи цивилне жртве, истовремено пружајући тој земљи војну и дипломатску подршку.

Број страдалих израелских војника попео се на 126

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су још четири војника страдала у борбама у Појасу Газе, чиме се укупан број погинулих војника попео на 126. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана