Рације израелских снага у Гази, потрага за таоцима

ГС/Агенције
Рације израелских снага у Гази, потрага за таоцима

ТЕЛ АВИВ, РАМАЛА -Седми је дан сукоба израелске војске и Хамаса. Погинуло је више од 2.500 људи, а појас Газе улази у хуманитарну катастрофу. Израелска војска (IDF) обавијестила је Уједињене нације да би цјелокупно палестинско становништво сјевера Газе - око 1,1 милион људи - требало да се пресели у јужни дио те области у року од 24 сата.

Израел још није утврдио идентитет убијеног дјетета

Израел још увијек покушава утврдити идентитет убијеног дјетета чија је фотографија шокирала свијет.

Фотографија је објављена од стране владе како би открила пуну страхоту терористичког напада на земљу и ојачала подршку Израелу.

Стручњаци израелске спасилачке организације још увијек врше тестове на остацима дјеце пронађене мртве у нападима на насеља које је прошлог викенда извео Хамас, рекли су извори.

Расте број погинулих у Гази

Број погинулих у Гази порастао је на 1.900, саопштило је Министарство здравља Палестине.

МСФ: Израел упозорио болницу на сjеверу Газе да се евакуише до 06.00 сати ујутру

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су упозориле болницу Ал Авда у сjеверном дjелу Појаса Газе да се евакуише до 06.00 сати ујутро, наводи се у саопштењу невладине организације Љекари без граница (МСФ).

Ово упозорење поново указује да Израел планира велику акцију у сјеверном дијелу Појаса Газе у наредним сатима, пренио је „Тајмс оф Израел“.    

„Недвосмислено осуђујемо ову акцију, континуирано неселективно крвопролиће и нападе на здравствену заштиту у Гази. Покушавамо да заштитимо наше особље и пацијенте“, наводи МСФ.

Евакуација пацијената је и даље компликована, додао је МСФ.

Рације израелских снага у Гази, потрага за таоцима

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) је рекао да је током протеклог дана војска извела рације унутар Газе дуж границе како би уклонила терористе из тог подручја и лоцирала киднаповане Израелце.

Пешадијске и оклопне снаге претраживале су подручје у потрази за доказима који би могли помоћи у лоцирању оних који су ухваћени.

Како тврди, уништене су ћелије Хамаса, укључујући и ону која је испаљивала противтенковске ракете на израелску територију.

Фон дер Лајен и Мецола спроведене у склониште у Тел Авиву након сирене за узбуну

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и предсједница Европског парламетна Роберта Мецола спроведене су у склониште, након што су се огласиле сирене за узбуну у Тел Авиву, преноси „Тајмс оф Израел“.

Фон дер Лајен и Мецола стигле су данас у Израел, седмог дана од почетка напада палестинске милитантне групе Хамас и узвратних напада Израела на Појас Газе.

Њих две ће ''изразити солидарност са жртвама терористичких напада Хамаса и састати се са израелским руководством'', наводи се у саопштењу ЕК.

Раније је италијански министар спољних послова Антонио Тајани објавио да је стигао у Израел.

Гутереш: Ситуација у Гази достигла нови опасан низак ниво

Ситуација у Гази достигла је „нови опасан низак ниво“, изјавио је данас генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Он је рекао да је у сталном контакту са регионалним лидерима како би се фокусирали на начин како да се смањи патња људи, пренио је Ројтерс.

„Потребан нам је хитан хуманитарни приступ широм Газе, како бисмо могли да дамо гориво, храну и воду свима којима је потребна. Чак и ратови имају правила“, рекао је Гутереш новинарима.

 

Нетањаху: Израелска контраофанзива у Гази 'је тек почетак'

Премијер Израела Бењамин Нетањаху зарекао се да ће „искоријенити“ Хамас и рекао да је израелска противофанзива у Гази „тек почетак“.

Нетањаху је у телевизијском обраћању у петак рекао да Израел удара по својим непријатељима „невиђеном силом“.

Желим да нагласим: ово је тек почетак. Наши непријатељи су тек почели плаћати цијену коју сада нећу детаљисати, али желим вам рећи да је ово тек почетак.

Рекао је да је разговарао са Џо Бајденом и другим свјетским лидерима, и да је окупио „огромну“ међународну подршку за Израел.

Ми ћемо искоријенити Хамас и донијети побједу. То ће потрајати неко вријеме, али изаћи ћемо из овог рата јачи него икад.

Изралески тенкови ушли на територију Појаса Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су тенкови и пешадијске снаге ушле на територију Појаса Газе у оквиру ''локализованих рација'', како би очистили подручје од евентуалних терориста и лоцирали нестале Израелце. 

На југу Либана погинуо сниматељ Ројтерса, имао укључење уживо

Сниматељ Ројтерса погинуо је данас на југу Либана док је са екипом радио уживо у преносу.

ИДФ: Становници града Газе започели евакуацију 

Портпарол израелске војске (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је данас да су становници града Газе почели да се евакуишу на југ Газе, након што је раније данас ИДФ то захтјевала од њих, уз објашњење да ће почети да гранатира читав сјеверни дио Газе. 

''Становништво града Газе је почело значајно да се креће према југу како би се одбранило'', рекао је Хагари, а преноси Тајмс оф Израел. 

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) упозориле су раније данас цивиле у граду Газа да се евакуишу из својих домова, поручивши им да се дистанцирају од палестинске милитантне групе Хамас и не дозволе да постану живи штит. 

„ИДФ позива на евакуацију свих цивила града Газе из њихових домова на југ ради њихове сигурности и заштите и да се преселе у подручје јужно од Вади Газе“, наводи се у саопштењу ИДФ. 

Овај захтјев ИДФ осудили су многи свјетски званичници и хуманитарне организације. 

У ваздушном нападу на Беит Лахију, на северу Појаса Газе убијено 17 Палестинаца 

Палестинска новинска агенција Шехаб наклоњена Хамасу јавља данас да је 17 Палестинаца убијено у израелском ваздушном нападу на Беит Лахију, на сјеверу Појаса Газе. 

Скоро 1.800 Палестинаца убијено је у ваздушним нападима на Појас Газе од почетка сукоба Хамаса и Израела, саопштило је Министарство здравља у Гази, преноси Ројтерс.  

Како је навело у саопштењу, од 7. октобра убијено је 1.799 Палестинаца, док је 6.388 рањено. 

Израелска одбрамбене снаге саопштиле су да су убиле око 1.500 „палестинских терориста“ на територији Израела, преноси Тајмс оф Израел.  

 

Медији повезани са Хамасом претходно су објавили да је 25 Палестинаца убијено данас у ваздушном нападу Израела на једну кућу у кампу Џабалија у сјеверном дјелу Појаса Газе, пренио је Ројтерс.  

Тензије расту и на Западној обали, а палестинско Министарство здравља саопштило је данас да су израелске снаге убиле два Палестинца у Тулкарму и једног Палестинца у Наблусу. 

Број погинулих на Западној обали је тиме порастао на 39 од почетка сукоба током викенда, преноси АП.  

Узбуна у израелском насељу на граници са Либаном 

Израелска војска данас је упозорила становнике села Ханита на граници са Либаном да се склоне у куће, наводећи да је у току оружани упад непријатеља, као и да узвраћа артиљеријском ватром у правцу Либана. 

Село Ханита налази се 500 метара од границе са Либаном, преноси Ројтерс. 

Након што је оглашена узбуна у Ханити, Израел је извео напад на пункт за осматрање либанске војске на граници.  

Либански медији су јавили да је погођена област у близини мјеста Алма Ал-Шаб и Даира, где је већ било сукоба протекле седмице. 

Хезболах саопштио да је спреман да се придружи Хамасу када за то дође вријеме

Либански покрет Хезболах, који подржава Иран, саопштио је данас да је спреман да се придружи Хамасу у рату против Израела када за то дође вријеме.

-Потпуно смо спремни и када дође време за акцију, ми ћемо то предузети - рекао је замјеник шефа Хезболаха Наим Касем на скупу подршке Палестинцима у јужном предграђу Бејрута, објавио је “Тајмс оф Израел”.

Војска је појачала снаге у сјеверном Израелу посљедњих дана, усљед страховања да ће терористичка група Хезболах са сједиштем у Либану отворити други фронт усред рата изазваног инвазијом Хамаса на југ Израрела из појаса Газе.

Велика Британија шаље два брода и извиђачке авионе у источни Медитеран

Велика Британија ће послати два брода и осматрачке авионе у источни Медитеран како би се "ојачала безбједност у ширем региону и ублажили покушаји ескалације" након избијања сукоба између Израела и палестинске милитантне групе Хамас, саопштено је из кабинета британског премијера Ришија Сунака.

Како се наводи, авион ће данас почети са патролирањем како би "пратио пријетње по регионалну стабилност и трансфер оружја терористичким групама", преноси BBC.

Британија шаље извиђачке авионе П8, три хеликоптера "мерлин" и одред краљевских маринаца.

-Морамо бити одлучни и непоколебиви у томе да обезбиједимо да се ужасне сцене које смо видјели протеклих дана не понове - навео је Сунак у саопштењу, преноси Ројтерс.

Хамас: Гађали смо аеродром у Тел Авиву и јужни град Сдерот

Палестинска милитантна група Хамас саопштила је данас да је испалила ракете ка међународном аеродрому Бен Гурион у Тел Авиву и граду Сдерот, на југу Израела.

Како је навео Хамас у саопштењу, 50 ракета испаљено је ка Сдероту, преноси CNN.

Хамас је навео да је гађао и израелске војнике у Кфар Саду са два дрона са експлозивом.

Према наводима општинских власти у Сдероту, седам ракета је пало на град током посљедњег баража, од којих је пет директно погодило циљеве, додаје Тајмс оф Израел. За сада није пријављено да има повређених.

IDF прогласио дијелове сјеверног града Метула затвореном војном зоном

Израелске одбрамбене снаге (IDF) прогласиле су поједина подручја у сјеверном граду Метула затвореном војном зоном, саопштиле су данас локалне власти.

Општина је навела да је наређење издао начелник Сјеверне команде (IDF -а, а од становника који су посљедњих дана напустили град се тражи да се не враћају, пренио је “Тајмс ов Израел”.

Затворена војна зона се односи само на дијелове града у близини граничне ограде са Либаном, јавио је израелски војни радио.

- У сталном смо контакту са војним званичницима, одржавамо свакодневне састанке за процјену ситуације и наставићемо да обавјештавамо о свим дешавањима - наводи се у саопштењу општине.

Војска је појачала снаге у сјеверном Израелу посљедњих дана, усред страховања да ће терористичка група Хезболах са сједиштем у Либану отворити други фронт усред рата изазваног инвазијом Хамаса на југ Израрела из појаса Газе.

Становницима Метуле је посљедњих дана препоручено да напусте град усред ратних тензија.

Ердоган: Запад треба да предузме кораке за ублажавање сукоба Израела и Хамаса

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас у телефонском разговору са предсједником Француске Емануелом Макроном да би западне земље требало да предузму кораке за ублажавање напетости у сукобу Израела и Хамаса, саопштила је канцеларија турског предсједника.

Како се наводи, Ердоган и Макрон су разговарали о хуманитарној ситуацији насталој због сукоба између Израела и Хамаса. Ердоган је рекао да је кршење људских права цивила у Гази неприхватљиво, наводи се у саопштењу које је објављено на платформи Икс (Твитер), пренео је Ројтерс.

Фон дер Лајен, Метсола и Тајани стигли у посјет Израелу

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и предсједница Европског парламента Роберта Мецола стигле су данас у Израел, седам дана од почетка напада палестинске милитантне групе Хамас и контраофанзиве Израела на Појас Газе.

-Терор неће превладати. Важно је како ћемо реаговати. Можемо и морамо да зауставимо Хамас. Учинићемо све што можемо да ублажимо хуманитарне посљедице - написала је Мецола на друштвеној мрежи Икс (Твитер). Раније је италијански министар спољних послова Антонио Тајани објавио да је стигао у Израел.

Специјалне снаге кренуле у Ашекелон, чује се пуцњава, Хамас лансирао 150 ракета

Специјалне снаге израелске војске упутиле су се ка индустријској зони Ашкелона, након што се тај град нашао на удару ракетне ватре Хамаса из Појаса Газе.

Палестински милитантни покрет Хамас саопштио је раније да је испалио 150 ракета на израелски град Ашкелон, као одговор на бомбардовање и расељавање цивила из Појаса Газе, преноси Ројтерс.

До ракетног напада дошло је послије периода од 14 сати током којег скоро ниједна ракета није била испаљена, пише “Тајмс оф Израел” и наводи да су се у Ашкелону чуле сирене за ваздушну узбуну.

Тај лист указује да је напад покренут након што је израелска војска поручила становништву севера Појаса Газе да се евакуише на југ. Локалне власти у Ашкелону саопштиле су да су се специјалне снаге израелске војске упутила ка индустријској зони града. У том подручју се чује пуцњава, а засад нема више информација о ситуацији на терену, преноси “Тајмс оф Израел”.

Поједини медији наводе да се сумња да је реч о инфилтрацији бораца Хамаса.

Путин: Русија спремна да посредује у рјешавању палестинско-израелске кризе

Русија је спремна да буде посредник у рјешавању палестинско-израелске кризе, изјавио је данас руски предсједник Владимир Путин.

Амстердам: Затворене јеврејске школе због најављених скупова подршке Палестини

Три јеврејске школе у Амстердаму биће затворене данас, након најава о протестима подршке Палестинцима.

Одлука да се школе затворе донијета је због позива милитантног покрета Хамас муслиманима да данас демонстрирају у знак подршке Палестинцима, преноси НЛ Тајмс

Према писању холандског портала, Хамасов позив је изазвао велике немире међу децом, родитељима и наставницима, након чега су услиједиле интензивне консултације између школа, општина и владиних институција.

Градоначелница Амстердама Фемке Халсема рекла је да је у блиском контакту са јеврејском заједницом и са националним координатором за борбу против тероризма и безбједности.

-Тамо гдје је потребно, предузимамо додатне мјере безбједности, видљиве и невидљиве. То важи и за јеврејске институције широм земље. То не мијења чињеницу да у јеврејској заједници влада велико осјећање немира и страха. Веома смо свјесни тога - наводи се у саопштењу Халсеме.

Претходно су британски медији објавили да ће и три јеврејске школе у Лондону бити затворене због најављених скупова подршке Палестинцима у главном граду Велике Британије.

Израел позива своје грађане да буду у приправности због најављених протеста

Израелски Савјет за националну безбједност и Министарство спољних послова Израела позвали су Израелце у иностранству да буду у приправности и да избјегавају протесте и демонстрације гдје год да се одржавају, након што је вођство палестинске милитантне групе Хамас позвало да се данас обиљежи “Дан бијеса” широм свијета.

-Сви Израелци који бораве ван земље треба да буду свјесни могућих демонстрација у њиховој близини - наводи се у саопштењу, преноси Хаарец.

Додаје се да ће све израелске безбједносне агенције наставити да дјелују свуда како би сачували безбједност израелских грађана широм свијета. Напомиње се да би демонстрације у разним земљама могле да прерасту у насилне инциденте.

МСП Израела: Израелски дипломата нападнут у Пекингу

Службеник израелске амбасаде у Пекингу хоспитализован је након напада, саопштило је данас израелско Министарство спољних послова. Дипломата је у стабилном стању, преноси Тајмс оф Израел.

Напад се није догодио у амбасади, а мотив се испитује, кажу у министарству.

Израелцима широм свијета савјетовано је да данас буду у приправности након што је палестинска милитантна група Хамас позвала на „Дан бијеса”, наводи лист.

Украјина: Једна особа погинула, 13 повријеђено у руском нападу на Покровск

Једна особа је данас погинула, а 13 повријеђено у руском нападу на град Покровск у Доњецкој области на истоку Украјине, саопштили су Доњецка обласна администрација и хитне службе.

На мети напада био је центар града, а погођене су двије управне зграде, преноси Украјинска правда. Испод рушевина су спасене три особе.

Генерални директор СЗО затражио од Египта да помогне у допремању помоћи за Газу

Генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус изјавио је данас да је затражио од Египта да помогне у допремању медицинске помоћи у сусједну Газу док се хуманитарна криза на тој палестинској територији продубљује због израелског бомбардовања.

Гебрејесус је рекао да је египатски предсједник Абдел Фатах ел-Сиси пристао да помогне у пребацивању медицинске помоћи преко прелаза који повезује Египат са јужном Газом.

Гебрејесус је изјавио новинарима у Лиону да је дубоко забринут због великог броја цивилних жртава и да саосјећа са члановима породица који су изгубили најмилије, објавио је ЦНН.

Под израелском опсадом, једини коридор кроз који Палестинци или помоћ могу да уђу и изађу из Газе је прелаз Рафа који се граничи са Египтом. Египат је у четвртак демантовао извјештаје о затварању прелаза, наводећи да је ипак претрпио штету због поновљених израелских ваздушних напада на палестинској страни границе.

Израелски авиони током ноћи извели нападе на Газу

Израелски ратни авиони у оквиру ноћних напада истовремено су извршили нападе на 12 зграда у Гази у периоду од једне минуте у петак рано ујутро, јавља Анадолија.

Израелска војска је саопштила да су десетине ловаца извршиле нападе на циљеве широм Појаса Газе, укључујући 12 вишеспратница које су бомбардоване у једној минути, тврдећи да те зграде “садрже имовину Хамаса”.

Израелска војска је додала да је током ноћи извела нападе на око 750 циљева који припадају Хамасу и другим палестинским групама широм Газе.

Власти у Гази су у неколико објава потврдиле да израелске акције имају за циљ избацивање становника из стамбених зграда и насеља.

Паника и хаос на сјеверу Газе након наредбе израелске војске о евакуацији

Наредба израелске војске (IDF) за евакуацију из сјеверног дијела Појаса Газе изазвала је панику међу становништвом, али и међу особљем Уједињених нација.

-Ово је хаос, никоме није јасно шта треба да ради - рекла је службеница Агенције УН за помоћ палестинским избјеглицама Инас Хадман за АП, додавши да је свом особљу УН у граду Гази и на сјеверу Појаса Газе речено да се евакуишу на југ у град Рафу, у близини границе са Египтом, преноси “Тајмс оф Израел”.

Турска новинска агенција Анадолија јавља да су се стотине хиљада људи упутиле ка највећем медицинском комплексу у Гази Ел Шифа, који је често био склониште за цивиле током напада или у кризама, преноси Гардијан и додаје да су цивили унутар Газе су збуњени и преплашени.

Портпаролка палестинског Црвеног полумјесеца у граду Гази Небал Фарсак каже да не постоји начин да се више од милион људи безбједно премјести тако брзо.

-Заборавите на храну, заборавите на струју, заборавите на гориво. Једина брига сада је само да ли ћете успети, да ли ћете преживјети - рекла је Фарсак.

Додала је да има много љекара који одбијају да се евакуишу и напусте своје пацијенте.

Дописник Ал Џазире Сафват ел Калут рекао је да рођаци покушавају да схвате гдје уопште могу да оду ако се преселе на југ.

-Више од милион Палестинаца је у паници, збуњени су и немају план и не разумеју шта да раде. Сада ме моја деца питају: Гдје да идемо? Рекох, не знам”.

Хамас: Не насједајте на наредбу о евакуацији

Палестинска милитантна група Хамас позвала је данас Палестинце који живе у Појасу Газе да не напуштају своје домове, упркос позиву израелске војске да се цјелокупно становништво сјевера те области у року од 24 сата евакуише на југ.

Хамас је оптужио Израел да води "психолошки рат" слањем порука у којима палестинским цивилима и запосленима у међународним организацијама каже да треба да се евакуишу на југ, преноси CNN.

-Окупатор покушава да шири и кружи лажну пропаганду на различите начине, са циљем да створи конфузију међу грађанима и поткопа стабилност нашег унутрашњег фронта - наводи се у саопштењу Хамаса.

Из Хамаса додају да су запослени у међународним организацијама остали на својим радним мјестима и да се нису евакуисали.

Агенција Уједињених нација за палестинске избјеглице (UNRWA) саопштила је раније данас да је премјестила свој оперативни центар и особље на југ Газе, након што је израелска војска саопштила да цјелокупно становништво севера Појаса Газе - око 1,1 милион људи - треба да се пресели у јужни део те области у року од 24 сата.

Хјуман рајтс воч оптужио Израел да користи фосфорне бомбе у Гази и Либану

Организација Хјуман рајтс воч (HRW)оптужила је Израел да користи муницију од белог фосфора у својим војним операцијама у Гази и Либану, додавши да употреба таквог оружја доводи цивиле у опасност од озбиљних и дуготрајних повреда.

Из организације су навели да су потврдили вјеродостојност видео-снимака из Либана од 10. октобра и из Газе од 11. октобра који наводно показују “вишеструке ваздушне експлозије бијелог фосфора испаљеног изнад луке у граду Гази и двије руралне локације дуж границе између Израела и Либана”, преноси Ројтерс.

Према информацијама HRW, израелска војска је наводно користила артиљеријске пројектиле од белог фосфора, “очигледно као димне завесе или за сигнализацију”.

Са друге стране, израелска војска је рекла да “тренутно није упозната са употребом оружја које садржи бијели фосфор”. Израелска војска је 2013. године саопштила да постепено укида муницију од бијелог фосфора која је коришћена током офанзиве у Гази 2008. и 2009. године, због чега је велики број организација за заштиту људских права оптужио Израел за ратне злочине.

Муниција од бијелог фосфора може да се легално користи на ратиштима за прављење димних завјеса, обиљежавање циљева или паљење бункера и зграда.

Бијели фосфор није забрањен, али је Конвенцијом о забрани употребе одређеног конвенционалног оружја уврштен на листу запаљивог оружја чија је употреба забрањена против војних циљева у којима се налазе цивили. Израел, међутим, није потписао ту конвенцију.

 

УН: Више од 423.000 Палестинаца расељено због сукоба Израела и Хамаса

Број интерно расељених Палестинаца због сукоба Израела и Хамаса порастао је на више од 423.000, саопштиле су данас Уједињене нације, додавши да је ријеч о 20 одсто становништва Појаса Газе. Више од двије трећина расељених се крије у школама које води Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA), преноси CNN.

Из Канцеларије за координацију хуманитарних питања (OCHA) изразили су “забринутост због инцидената у којима се чини да су цивили и цивилни објекти директно гађани у израелским ваздушним нападима”.

УН траже 294 милиона долара за финансирање најхитнијих потреба Палестинаца

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања упутила је хитан апел и затражила од земаља да обезбиједе 294 милиона долара за финансирање најхитнијих потреба Палестинаца усљед напада израелских снага на Појас Газе.

Из канцеларије УН су навели да ће средства бити искоришћена како би се обезбиједила помоћ за 1,2 милиона људи, преноси BBC.

Додаје се да је више од 84.000 људ у Гази остало без крова над главом, као и да више од 423.000 људи нема склониште, док већина становника нема приступ пијаћој води.

Истовремено, УН истичу да су на удару здравствени радници и болнице и додају да од 50.000 трудница у Појасу Газе, око 5.500 треба да се породи у наредних мјесец дана. Уједињене нације су раније саопштиле да им је ове године потребно 502 милиона долара за финансирање операција за помоћ Палестинцима.

Број мртвих у Гази премашио 1.500

Број Палестинаца у Појасу Газе и на Западној обали, погинулих од почетка сукоба Хамаса и Израела, порастао је на 1.569, док је 7.212 особа повријеђено, саопштило је Министарство здравља палестинске самоуправе.

У саопштењу се прецизира да је од 7. октобра у Појасу Газе погинуло 1.537 људи, а на Западној обали 32 особе, преноси палестинска агенција ВАФА.

У израелски ваздушним нападима на Појас Газе рањено је 6.612 Палестинаца, а на Западној обали више од 600 људи, од којих је 190 хоспитализовано. Министарство наводи да је међу жртвама, посебно у Појасу Газе, највише дјеце и медицинских радника.

Поред тога, “Тајмс оф Израел” преноси да је израелска војска саопштила да је убиле “око 1.500 палестинских терориста на израелској територији”.

Гутереш тражио појашњење од израелског амбасадора након наредбе IDF-а

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш затражио је појашњење од израелског амбасадора при УН Гилада Ердана након што је израелска војска (IDF) издала наређење да цјелокупно становништво сјевера Газе - око 1,1 милион људи - напусти ту област и пресели се у јужни дио Газе.

Гутереш је у најмање два телефонска позива, након наредбе IDF -а, затражио појашњење о томе на који начин би евакуација могла да се спроведе у дјело ако су УН саопштиле да је “немогуће такве акције спровести без разорних хуманитарних посљедица”, преноси CNN. Ердан је у изјави за америчку телевизију одговор УН назвао “срамним” и додао да УН треба да се фокусирају на враћање талаца, осуду палестинске милитантне групе Хамас и подршку праву Израела да се брани.

Према писању израелских медија, наређење ИДФ-а могло би да значи да је војска спремна за копнену инвазију на Појас Газе, међутим израелска војска засад није потврдила да ће до тога доћи.

УН: Више од 338.000 Палестинаца расељено због сукоба Израела и Хамаса

Више од 338.000 Палестинаца је расељено због сукоба Израела и Хамаса, изјавио је портпарол генералног секретара Уједињених нација Стефан Дижарик.

Он је навео да се скоро 218.000 њих налази у склоништима у 92 школе које води Агенција УН за помоћ палестинским избјеглицама (UNWRA), преноси CNN.

Према подацима УН, у ваздушним нападима израелских снага који су услиједили након напада палестинске милитантне групе Хамас погођено је најмање 88 образовних објеката, укључујући 18 школа и UNWRA 70 школа палестинске управе.

Дижарик је навео да шести дан заредом више од 600.000 дјеце у Појасу Газе нема приступ образовању. UNWRA је саопштила да је 12 њених припадника убијено од 7. октобра.

УН су упозориле да ситуација у Гази наставља да се погоршава јер хуманитарне организације нису у могућности да доставе помоћ у Појас Газе.

Хамас: Најмање 45 људи убијено у израелском нападу на избјеглички камп у Гази

Најмање 45 особа је страдало, а десетине су рањене, у ваздушним нападима израелске војске на избјеглички камп Џабалија на сјеверу Газе, саопштило је министарство унутрашњих послова Хамаса.

Портпарол министарства Ејад Бозум рекао је да је у нападу погођена породична кућа у центру Џабалије у којој је било више десетина људи од којих су се многи ту сакрили од бомбардовања других делова Појаса Газе, преноси "Тајмс оф Израел".

Бозум је додао да ће број погинулих највјероватније расти јер се и даље извлаче тijела из рушевина.

Израелска војска засад није коментарисала напад на Џабалију, али је претходно саопштила да гађа палестинску милитантну групу Хамас која, како тврди, своје припаднике и оружје крије међу цивилима.

СЗО: Здравствени систем у Појасу Газе "на преломној тачки"

Свјетска здравствена организација (СЗО) је саопштила данас да је здравствени систем у Појасу Газе "на преломној тачки" усqед константних ваздушних удара Израелских одбрамбених снага (ИДФ).

-Истиче вријеме да се спријечи хуманитарна катастрофа ако гориво и залихе хуманитарне помоћи не могу бити хитно испоручене у Појас Газе усљед потпуне блокаде - наводи се у саопштењу СЗО, преноси "Тајмс оф Израел".

Додаје се да болнице имају струју само неколико сати дневно, те да су принуђене да се ослањању на генераторе за одржавање најважнијих функција.

-Чак ће и ове функције морати да се обуставе за неколико дана када залихе горива буду истекле - упозоравају из СЗО.

Истиче се да акутна несташица медицинских залиха погоршава кризу док, истовремено, расте број  смртних случајева због ваздушних напада на Газу.

У саопштењу СЗО се наводи да је у нападима на Појас Газе страдало 11 здравствених радника, а 16 их је повријеђено, док је оштећено 19 здравствених установа и 20 амбулантних возила.

Свјетска здравствена организација је позвала не прекид борби и хитно успостављање хуманитарног коридора за тренутно опкољену енклаву.

Израел упозорио 1,1 милион Палестинаца да се евакуишу за 24 сата

Израелска војска (IDF) обавијестила је Уједињене нације да би цјелокупно палестинско становништво сјевера Газе - око 1,1 милион људи - требало да се пресели у јужни дио те области у року од 24 сата, саопштио је портпарол УН.

Упозорење ИДФ-а односи се и на особље Уједињених нација и оне који су смјештени у објектима УН на сјеверу Газе, преноси "Тајмс оф Израел".

-Уједињене нације сматрају немогућим да се таква акција спроведе без разорних хуманитарних посљедица. УН снажно апелују да се свака таква наредба, ако буде потврђена, повуче како би се избjегло оно што би могло од трагедије да прерасте у катастрофалну ситуацију - наводи портпарол УН.

Он је додао да су упозорење тимовима УН на терену доставили њихови официри за везу у IDF -у.

Израел је већ искључио доток воде, струје и гаса у Појас Газе, а ново упозорење IDF -а могла би да укаже на то да је израелска војска спремна за копнену инвазију, наводи Тајмс оф Израел.

Амбасадор Израела при Уједињеним нацијама Гилад Ердан критиковао је УН због њихове реакције на упозорење израелске војске.

-Одговор УН на рано упозорење Израела становницима Газе је срамота. УН су дуги низ година затварале очи пред наоружавањем Хамаса и његовом употребом цивилног становништва и цивилне инфраструктуре у Појасу Газе за убиства и складиштење његовог оружја - рекао је Ердан.

Додао је да би било боље да се УН усредсреде на враћање заробљеника, осуду палестинске милитантне групе Хамас и подршку праву Израела да се брани.

Фон дер Лајен и Метсола данас у посети Израелу

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и предсједница Европског парламетна Роберта Месола посјетиће данас Израел, седмог дана од почетка напада палестинске милитантне групе Хамас и узвратних напада Израела на Појас Газе.

Њих двије ће ''изразити солидарност са жртвама терористичких напада Хамаса и састати се са израелским руководством'', наводи се у саопштењу ЕК.

Раније је најављено да ће амерички министар одбране Лојд Остин такође посјетити Израел и састати се са премијером те земље Бењамином Нетанијахуом.

Њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок такође је најавила да ће сутра посјетити Израел.

Савjет безбједности УН данас о сукобу Израела и Хамаса

Савјет безбједности УН састаће се данас да би размотрио оружани сукоб између Израела и палестинске милитантне групе Хамас, навеле су дипломате.

Како додају, Савјет безбједности још није одлучио да ли ће састанак бити отворен за јавност, преноси Ројтерс.

Ово тијело УН од 15 чланова у недјељу је одржало састанак иза затворених врата, дан након што је Хамас извео нападе на више израелских градова.

Русија осудила ракетне нападе Израела на Сирију

Руско Министарство спољних послова осудило је израелске ракетне ударе на Сирију, назвавши их ''грубим кршењем'' међународног права.

-Ове акције израелске стране представљају грубо кршење суверенитета Сиријске Арапске Републике и основних норми међународног права - наводи се у саопштењу Министарства, и додаје да су животи невиних људи и безбједност међународног ваздушног саобраћаја ''били изложени реалној пријетњи'', преноси Си-Ен-Ен.

Министарство упозорава да би такве и сличне акције могле да доведу до ''изузетно опасних посљедица, јер могу да изазову оружану ескалацију широм региона'', и да се то не смије дозволити.

Израел је раније данас извео ваздушне нападе на међународне аеродроме у сиријској престоници Дамаску и Алепу на северу Сирије, и нанијели штету пистама на тим аеродромима, тако да они тренутно нису у функцији.

Израел је годинама изводио нападе на, како тврди, мете које су повезане са Ираном у Сирији, укључујући аеродроме у Алепу и Дамаску.

Према наводима неименованих извора, циљ напада на аеродроме је да се поремете иранске линије снабдевања Сирије, у којој је утицај Техерана порастао откако је подржао предсједника Сирија Башара ал-Асада у грађанском рату који је почео 2011. године.

Напади су извршени дан прије него што је ирански министар спољних послова Хосеина Амирабдолахиан требало да допутује у посјету Сирији.

Аеродроми у Дамаску и Алепу су раније ове године погођени неколико пута.

Велика Британија шаље два брода у источни Медитеран

Велика Британија ће послати два брода и осматрачке летјелице у источни Медитеран како би се “ојачала безбједност у ширем региону и ублажили покушаји ескалације” након избијања сукоба између Израела и палестинске милитантне групе Хамас, саопштено је из кабинета британског премијера.

Како се наводи, авион ће данас почети са патролирањем како би “пратио пријетње по регионалну стабилност и трансфер оружја терористичким групама”, преноси BBC.

Поред тога, биће послата три хеликоптера “мерлин” и одред краљевских маринаца.

Британски премијер Риши Сунак разговарао је јуче са израелским колегом Бењамином Нетанијахуом како би “поново потврдио чврсту подршку Уједињеног Краљевства Израелу након ужасног терористичког напада Хамаса”, наводи се у саопштењу Даунинг стрита.

-Сунак је поновио да Велика Британија стоји раме уз раме са Израелом у борби против тероризма и сагласио се да Хамас никад више не смије да почини злочине против израелског народа - саопштио је кабинет премијера Велике Британије.

Истовремено, Сунак је нагласио да је важно предузети све могуће мјере за заштиту Палестинаца и олакшање пружања хуманитарне помоћи, напомињући да су се припадници Хамаса инфилтрирали међу цивиле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана