Савјет безбједности поново без сагласности о Појасу Газе

Танјуг
Савјет безбједности поново без сагласности о Појасу Газе

Савјет безбједности Уједињених нација поново није успио да се сагласи око резолуције која се односи на рјешавање хуманитарне кризе у Појасу Газе, проузроковане тренутним сукобом Израела и палестинских милитаната Хамаса, преноси АП.

Након више од два сата разговора иза затворених врата у понедјељак, неслагања у Савјету безбједности нису превазиђена.

САД су позвале на "хуманитарне паузе", а многе од чланице Савјета безбједности УН захтијевају "хуманитарни прекид ватре" како би се испоручила хуманитарна помоћ и спријечило више страдања цивила у Гази.

- Разговарали смо о хуманитарним паузама и заинтересовани смо да се бавимо формулацијом по том питању. Али постоје неслагања унутар савјета о томе да ли је то прихватљиво - саопштио је замјеник америчког амбасадора Роберт Вуд новинарима послије састанка.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес је раније саопштио новинарима да жели хитан хуманитарни прекид ватре у Гази и заустављање "спирале ескалације" која се већ развија од окупиране Западне обале, Либана и Сирије до Ирака и Јемена.

Кина, која овог мјесеца предсједава Савјетом безбједности, и Уједињени Арапски Емирати, арапски представник у Савјету, сазвали су састанак у понедјељак због "кризе хуманости" у Гази, гдје је више од 10.000 цивила убијено за мање од мјесец дана.

Савхет безбхедности Уједињених нација окупиће се поново 9. новембра, на отвореној сједници о рјешавању блискоисточног конфликта, изјавила је Лана Заки Нусеибе, амбасадорка Уједињених Арапских Емирата и стална представница при Уједињеним нацијама, преноси ТАСС.

Према њеним ријечима, Кина намјерава да редовно организује и формалне и неформалне сједнице Савјета безбједности УН о хуманитарној катастрофи у Појасу Газе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана