Саудијска Арабија и САД обновиле разговоре о војном савезу

Танјуг
Саудијска Арабија и САД обновиле разговоре о војном савезу

РИЈАД - Саудијска Арабија наставила је разговоре са САД о приближавању одбрамбених политика и стварању војног савеза, након паузе до које је дошло због напада палестинске милитантне групе Хамас на југ Израела у октобру.

Позивајући се на неименоване изворе, Блумберг преноси да се саудијски принц престолонасqедник и де факто владар Мохамед Бин Салман састао са неколико америчких сенатора у граду Алула на сјеверозападу земље и да је са њима разговарао о обнављању ранијих преговора о одбрамбеном савезу који би такође укључивао повезивање Саудијске Арабије и Израела.

Наводи се да Бин Салман и даље види могућност за већу сарадњу са САД, упркос изразито негативном сентименту према САД који у арапским и муслиманским земљама влада због напада Iзраела на Палестинце у Гази.

Главни камен спотицања у разговорима је то што је Саудијска Арабија дуго говорила да ће сваки договор са Израелом бити условљен стварањем независне државе Палестине, чему се оштро противи влада израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, наводи Блумберг.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана