Састали се Орбан и Путин: Мађарска ће ускоро једина разговарати и са Русијом и са Украјином (ВИДЕО)

Срна
Foto: Танјуг,АП

МОСКВА- Мађарска ће ускоро постати једина земља у Европи која ће моћи да води дијалог и са Русијом и са Украјином, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан на састанку са руским предсједником Владимиром Путином.

"Број земаља које имају могућност да разговарају са обје стране сукоба у Украјини се смањује. Мађарска ће, вјероватно, ускоро постати једина земља која разговара и са Русијом и са Украјином", рекао је Орбан током састанка у московском Кремљу.

Орбан је изразио жељу да сазна став Путина у вези питања која су важна за Европу, уз напомену да намјерава да разговара са руским лидером о бројним важним питањима.

Путин је истакао да му је веома драго да види Орбана у Москви и да имају о чему да разговарају.

Он је навео да намјерава да разговара са мађарским премијером о билатералним односима, али и о свим детаљима ситуације у вези са Украјином, пренио је "Спутњик".

"Надам се да ћемо имати могућност да размијенимо мишљења о изградњи билатералних односа у овој тешкој ситуацији и да разговарамо о перспективама развоја највеће европске кризе – имам у виду украјински правац", нагласио је Путин.

Руски предсједник је рекао Орбану да разумије да он овај пут није стигао у Москву "само као дугогодишњи партнер, него и као предсједавајући у ЕУ".

Путин је најавио да ће упознати мађарског премијера са детаљима приједлога Москве за мирно рјешавање украјинске кризе.

Он је затражио од Орбана да га информише о ставу Мађарске и ЕУ о ситуацији у Украјини.

Путин је додао да је примјетан пад у трговинским односима Русије и Мађарске и нагласио да на том плану има на чему да се ради.

Орбан је захвалио Путину на пријему у тешко вријеме за Русију.

"Хвала што сте ме примили данас. Ово није наш први састанак", напоменуо је мађарски премијер, истакавши да је данашњи састанак "посебан".

Орбан је по слијетању у Москву саопштио да је његова посјета наставак мировне мисије, те да ће покушати да нађе рјешење за украјинску кризу. У мађарској делегацији је и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана