Саслушање бившег премијера Француске Франсоа Фијона о везама са Москвом

Tanjug
Foto: AA

ПАРИЗ- Истражна комисија француске скупштине саслушаће почетком маја бившег премијера Франсоа Фијона, који је својевремено сједио у два управна одбора руских компанија, о његовим везама са Москвом.

Након оклевања, Фијон је, како је рекао са "тугом" напустио своје функције, неколико дана након почетка рата у Украјини у фебруару 2022. 
 

   Бившег француског премијера саслушаће пред истражном комисијом о страном мјешању у скупштини почетком маја, према информацијама бриселског портала "Политико", које је потврдила француска телевизија БФМ ТВ.
 

   Од пораза на предсједничким изборима 2017. године, Фијон је прешао у приватни сектор и сједио је у два одбора директора руских компанија.
 

   Године 2021. придружио се "Зарубежњефту", компанији специјализованој за угљоводонике у власништву руске државе, као и у "Сибури", једној од највећих петрохемијских компанија на свијету.
 

   Након почетка рата у Украјини, Фијон је првобитно желио да настави да обавља своје дужности у овим компанијама, прије него што је коначно одлучио да поднесе оставку.
 

   Бивши шеф владе рекао је да је ову одлуку донео са "тугом".
 

   Уз бившег канцелара Герхарда Шредера, овај бивши десничар је био једини бивши европски лидер који је задржап своје функције у руским групама. 
 

   Бивши италијански премијер Матео Ренци или бивши аустријски канцелар Кристијан Керн су раније поднијели оставке, истичући примат европских интереса пред "руском агресијом на њеном прагу", подсећа БФМ ТВ.
 

   За бившег француског премијера, рат у Украјини "могао је да се избегне".
  
 Фијон је, такође, дао до знања да је "осудио употребу силе" док је веровао да се сукоб између Москве и Кијева "могао избећи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана