Шарл Мишел брине због климатских промjена, али воли летове приватним авионима

Танјуг
Шарл Мишел брине због климатских промjена, али воли летове приватним авионима

БРИСЕЛ - Предсjедник Европског савета Шарл Мишел је у друштву предсjеднице Европске комисије (ЕК) Урсуле фон дер Лајен путовао на новембарску конференцију УН о климатским промjенама у египатском Шарм Ел-Шеику (ЦОП27) приватним авионом и тако оптеретио животну средину са 20 тона штетног угљен диоксида.

Мишел је прошле године користио приватни авион на 28 од 46 путовања, а на само три путовања је ишао возом, који највише штеди животну средину, преноси бриселски Политико.

Предсjедник Европског савета је од почетка свог мандата 2019. године до децембра 2022. године користио комерцијалне летове на само 18 од 112 службених путовања. Подаци о летовима су добијени на основу закона о слободи тражења информација. Глобални лидери због захтевног распореда путовања и примамљиве опције приватних летова, који су понекад нужно зло, тешко могу да ускладе своје говоре о заштити животне средине и емисијима штетних гасова са сопственим животним стилом.

Мишел је на конференцији у Египту рекао да је "пиштољ климатских промjена уперен у нашу главу", констатује Политико, али током лета у Шарм Ел Шеик је његов авион емитовао око 20 тона угљен диоксида који доприноси загревању планете. Просечан становник ЕУ својим животним стилом доприноси емисијама од седам тона угљен диоксида на годишњем нивоу.

Мишелов портпарол Барен Лејтс је правдао одлуку да се приватним авионим лети у Египат због тога што, према његовим ријечима, није било доступних комерцијалних летова који би омогућили да се Мишел на време врати на посао у Европском парламенту.

Према његовим ријечима, изнајмљивање приватног авиона је била "једина одговарајућа опција у датим околностима."

Европска комисија је раније саопштила Политику да председница ЕК Урсула фон дер Лајен путује приватним летовима "само у изузетним околностима." ЕК је претходно одбила захтев Политика да пружи детаљан увид у податке везане за вид транспорта који фон дер Лајен користи када путује у иностранство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана