Сарадник "Кавчана" осуђен у Њемачкој

Танјуг
Foto: AP

ПОДГОРИЦА - Бизнисмен из њемачког града Гисена осуђен је у тој земљи на осам година и три мјесеца затвора пошто је умијешан у шверц дроге са "кавачким кланом" из Црне Горе.

Како преноси њемачки портал Гиешенер-алгемеине, име окривљеног бизнисмена се не наводи, а један од његових адвоката Андреас Милх најавио је да ће на пресуду уложити жалбу.

Бизнисмен је био успјешан на тржишту некретнина, а судија Питер Најдел каже да је он заправо "озбиљан криминалац“.

   
Окривљени је, према тврдњама Седмог кривичног вијећа, трговао великим количинама кокаина и хероина и помагао и подржавао трговину дрогом. 

"То значи да је осуђен последњи оптужени у процесу против трговаца дрогом повезаним са картелом који пре свега делује на Балкану", пише поменути портал, преноси РТЦГ.

Према оптужници, њемачки бизнисмен је у Холандији купио 12,5 килограма хероина и 37 килограма кокаина како би их профитабилно продао на подручју Гисена или како би координирао њихов транспорт за шефа црногорског клана "Кавач".

Судски поступак је, наводи се у тексту, био један од првих у Немачкој који је заснован на подацима са хакованих Скај крипто телефона које је доставио Еуропол.

    
Како судија Најдел објашњава у својој пресуди, није било свједока, а нису пронађени ни крипто телефон ни дрога.
    
"У великој мери, злочини би се могли доказати због историје разговора на шифрованим и редовним мобилним телефонима окривљеног бизнисмена. Одбрана је више пута сумњала у употребљивост података које су хаковали француски истражни органи јер су препреке за такве истраге у Француској биле знатно мање него у Немачкој. Суд то види другачије: подаци су добијени на основу одлука француских судова, немачке власти нису имале сазнања о истрази пре него што је Скај ЕЦ Ц сервер угашен. Они би тада податке добили преко правне помоћи. Судија Најдел ово описује као достигнуће права Европске заједнице. Прекогранични злочини захтевају прекограничну сарадњу", наведено је у тексту њемачког портала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана