Пробој у правцу Красног Лимана: Руска војска ослободила Сергејевку

ГС/Агенције
Foto: Тасс

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 517. дана. Русија је рано јутрос извела нови ваздушни напад на Кијев, саопштио је начелник војне администрације украјинске престонице Сергеј Попко. Кримски мост је поново отворен за саобраћај у оба смјера након блокаде саобраћаја на дијелу пута.

Продужен рок за обнову Кримског моста

Руска влада је продужила рок за обнову Кримског моста до 31. децембра 2023. године, наводи се у уредби која је данас објављена на званичном порталу правних информација.

Првобитно се претпостављало да ће радови бити завршени до 1. јула 2023. године, али та уредба је усвојена након првог напада на Кримски мост у октобру прошле године, преносе Ведомости.

Међутим, 17. јула је Кримски мост поново оштећен у украјинском гранатирању.

Кретање возила преко моста је последњих дана обустављено на по неколико сати, али тренутно је поново дозвољено.

Русија каже да представник ОЕБС-а за слободу медија прикрива злочине Кијева

Руска мисија при ОЕБС-у саопштила је данас да реаговање ОЕБС-а на смрт руског војног дописника Ростислава Журављева показује да та организација и њена представница за слободу медија Тереза Рибеиро, прикривају украјинске злочине

Руска мисија саопштила је да се група руских новинара нашла 22. јула под артиљеријским ударом украјинских оружаних снага, па је услијед гранатирања касетном муницијом погинуо дописник РИА Новости Ростислав Журављов, а још три новинара задобила су шрапнелске ране, пренио је ТАСС.

Међународна федерација новинара Национала и представници УНЕСКО-а објавили су само свој одговор на питање слободних новинара УНЕСКО-а и Уједињених нација, а Рибеиро и руководство организације настављају да прикривају злочине кијевског режима и показују пристрасност чак и по тако важном питању као што је безбедност новинара, саопштила је руска мисија у Телеграму.

Рибеиро је данас на друштвеним мрежама рекао да је "ова недеља поново показала колико је опасно извјештавати са бојног поља".

Она је рекла да "и професионални дописници и други постају жртве насиља, па новинари морају бити заштиćени".

Како се истиче, она није имала директан коментар на инцидент са особљем руских медија.

Украјинска обавештајна служба привела још једног руског агента у Запорожју

Украјинска Контраобавештајна служба (СБУ) разоткрила је у Запорожју још једног припадника руске Федералне службе безбедности (ФСБ), која је 9. маја припремала серију терористичких напада на команду и специјалне јединице Одбрамбених снага Украјине у региону, саопштила је прес служба СБУ, преноси Укринформ.

Уочи тог дана, оперативци СБУ привели су двојицу организатора руског обавештајног ланца током специјалне операције у области фронта.

У стану припадника ФСБ-а испод кревета шестогодишње ћерке пронађено је скровиште са оружјем и муницијом.

Одузета је аутоматска пушка калашњиков са напуњеним оквирима, борбене гранате и већи број муниције за малокалибарско ватрено оружје.

Према доступним подацима, управо овај арсенал су починиоци планирали да искористе за терористичке нападе у граду и близу прве линије фронта.

Како је истрагом утврђено, испоставило се да је трећи члан мреже ФСБ становник Запорожја, који није крио своје прокремљовске ставове. У прољеће ове године доспио је у жижу руских специјалних служби.

Он је у сопственој кући опремио је скровиште у којем су починиоци чували нерегистровано ватрено оружје и друга средства за уништавање.
Приликом претреса пронађене су три борбене гранате Ф-1 и РГД-5; више од 800 патрона за малокалибарско оружје; и две димне бомбе РГД-55МЦх.

Русија усвојила повећање старосне границе за регрутацију са 27 на 30 година

Доњи дом руског парламента изгласао је данас повећање максималне старосне границе за регрутацију мушкараца са 27 на 30 година, чиме се повећава број младића који у било ком тренутку морају да одслуже годину дана обавезног војног рока. 

Нови закон, који ступа на снагу 1. јануара, значи да ће мушкарци морати да одслуже годину дана војног рока, или еквивалентну обуку током високог образовања, између 18 и 30 година, а не 18 и 27 година као до сада, преноси Ројтерс.

Закон такође забрањује мушкарцима да напусте Русију од дана када буду позвани у војну службу.

Јак ваздушни напад на резерве украјинских трупа у Запорошкој области

На резерве украјинских трупа у Запорошкој области изведен је јак ваздушни напад, изјавио је за Спутњик шеф запорожског покрета „Заједно са Русијом" Владимир Рогов.

„Наше Ваздушно-космичке снаге задале су огроман ударац резервама бораца Оружаних снага Украјине у Запорожју. Навођене бомбе ФАБ-250М62 са модулима за планирање и корекцију погодиле су хангар са техником и муницијом између Новоандрејевке и Нестерјанке, седам километара од Орехова", написао је Рогов на свом Телеграму.

 

Командант копнених снага украјинске војске Александар Сирски посјетио је положаје Оружаних снага код Артјомовска (Бахмута) и Красног Лимана

Командант копнених снага украјинске војске Александар Сирски посјетио је положаје Оружаних снага код Артјомовска (Бахмута) и Красног Лимана.

„Због сложене и противречне ситуације на бахмутском (артјомовском) и лиманском (краснолиманском) правцу, морали смо да коригујемо наше планове", написао је Сирски на свом Телеграму.

Подсјетимо, лидер ДНР Денис Пушилин је 19. јула саопштио да се у артјомовском правцу ситуација стабилизовала.

Најактивнији је краснолимански правац, гдје је уништен велики број живе силе противника и освојен низ положаја, додао је он.

Сирски је 18. јула у интервјуу за Би-Би-Си изјавио да украјинска војска није у стању да постигне брзе резултате у контраофанзиви, рекавши да је то практично немогуће.

Сутра сједница СБ УН поводом изласка Русије из прехрамбеног споразума

У Њујорку ће сутра бити одржана седница СБ УН поводом изласка Русије из прехрамбеног споразума, изјавила је амбасадор Велике Британије у свјетској организацији Барбара Вудворд.

С тим у вези, шеф Форин офиса Џејмс Клеверли је рекао да ће Британија изнијети став да би Русија могла да буде пријетња цивилним бродовима у Црном мору с циљем да спријечи извоз хране из Украјине.

"Уједињено Краљевство полази од тога да Русија може да прошири акције спречавања извоза хране из Украјине тако што ће циљати цивилне бродове у Црном мору. Обратићемо пажњу на то узнемирујуће понашање у Савјету безбједности УН", навео је он и поново позвао Москву да почне поново да примјењује прехрамбени споразум.

Око 1.900 украјинских војника прошло обуку у Шпанији

У Шпанији је обуку прошло око 1.900 украјинских војника, саопштило је Министарство одбране ове земље.

В.д. министра одбране Маргарита Роблес посјетила је војнике Оружаних снага Украјине који се налазе на обуци у Пјешадијској академији Толедо.

Она је навела да се ради о тренутно фундаменталној обуци, јер су „губици у Украјине веома велики због контраофанзиве".

У саопштењу се додаје да је у уторак у Украјину стигла војна болница коју је послала Шпанија.

Билд: Њемачка војска је крајње незадовољна начином на који Оружане снаге Украјине воде борбена дејства

Њемачка војска је крајње незадовољна начином на који Оружане снаге Украјине воде борбена дејства, наводи се у тајном документу Бундесвера у који је "Билд" имао увид.

У извештају се наводи да су неке јединице до те мјере исцјепкане да, иако предузимају одређене активности, оне нису у стању да и реализују то што се од њих очекује.
Због тога не могу да остваре ватрену премоћ што је неопходно без обзира на број војника који су обучавани на Западу и технике коју добијају.

Помиње се и тзв. украјинска борбена доктрина према којој се млади борци, обучени на Западу, слушају наређења својих команданата који не могу да функционишу онако како то прописује НАТО. На тај начин се обука коју су прошли практично анулира, наводи немачки лист.

У две области Украјине проглашена је ваздушна опасност - Дњепропетровској и Харковској.

Гаража са тролејбусима у Доњецку од јутрос је на удару украјинских снага. Уништено је 12 возила.

Најновији извештај Министарства одбране Русије:

Руске снаге су под вјештом командом потпуковника Бујлова ослободиле село Сергејевку;

У области Старомајорског у ДНР руске снаге одбиле су четири напада Оружаних снага Украјине;

У херсонском правцу Оружане снаге Русије убиле су до 60 украјинских војника и уништиле самоходно артиљеријско оруђе „акација" украјинских снага;

У Запорошкој области снаге ПВО обориле су украјински војни хеликоптер Ми-24; Руске снаге уништиле су привремену базу страних плаћеника у Черкаској области;

Руске снаге су у доњецком правцу успјешно одбиле осам напада Оружаних снага Украјине, губици украјинске војске износили су преко 280 бораца;

У Запорошкој области руске снаге уништиле су складишта муниције и горива две украјинске бригаде;

Руска ПВО пресрела је током протеклог дана 10 ракета „хајмарс" и 22 украјинска дрона;

Оружане снаге Украјине изгубиле су до 140 војника и тенк у јужно-доњецком и запорошком правцу;

Руске снаге одбиле су четири напада украјинских трупа у краснолиманском правцу, убиле до 190 војника и спријечиле дејства диверзантско-извиђачке групе;

У Житомирској области руске снаге уништиле су складишта муниције и наоружања допремљених у Украјину из западних земаља;

Руске снаге у ДНР погодиле су четири бригаде Оружаних снага Украјине и територијалне одбране и уништиле складиште муниције батаљона Националне гарде Украјине.

Песков:Важно да се канали снабдијевања украјинским житом не користе у војне сврхе

Важно је да се канали снабдијевања украјинским житом не користе у војне сврхе и Руска Федерација ће се против тога и даље борити, изјавио је данас прес-секретар руског предсједника Дмитриј Песков.

-За нас је веома важно да кијевски режим не користи различите канале снабдијевања у војне сврхе, да би вршио терористичке нападе на нашој територији и тако даље. Наставићемо да се боримо против тога - рекао је Песков, преноси Риа новости.

Споразум о житу прекинут је 18. јула, а Русија је обавестила Турску, Украјину и УН о свом приговору на његово продужење.

Примијећене противпјешадијске мине око нуклеарке „Запорожје

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да је особље нуклеарне електране "Запорожје" пријавило да су око круга постројења примијетили противпјешадијске мине.

-Сличне експлозивне направе око постројења нису у складу са безбједносним стандардима ИАЕА и смјерницама за нуклеарну безбједност и стварају додатни психолошки притисак на особље електране - наводи се у саопштењу генералног директора ИАЕА Рафаела Гросија.

У саопштењу се истиче да било каква детонација мина које се налазе између унутрашњег и спољног круга електране не би требале да утичу на системе безбједности електране.

ИАЕА је у више наврата изражавала забринутост због безбједности постројења које је међу десет највећих на свијету, усљед забринутости од потенцијалне нуклеарне катастрофе, преноси агенција АП.

Чланови ИАЕА стационирани су у постројењу уз локално особље.

Шест реактора у електрани угашено је у протеклих неколико мјесеци, али и даље им је неопходна струја и квалификовано особље за руковођење системима за хлађење и друге безбједносне мјере.

Резников: Напади на Крим ће бити настављени

Украјински министар одбране Олексеј Резников изјавио је да ће Украјина наставити да изводи нападе на Крим који је Русија припојила и Керчки пролаз, који га повезује са руским копном.

-Све ове мете су легитимне мете јер ће то смањити њихов капацитет да се боре против нас (и) помоћи ће да се спасу животи Украјинаца - рекао је Резников у интервјуу за CNN.

На питање да ли је циљ Украјине да трајно онеспособи мост, Резников је одговорио да је нормална тактика да буду уништене логистичке линије непријатеља како био било спријечено снабдијевање муницијом, горивом и храном.

-Зато ћемо користити ову тактику против њих - рекао је Резников.

Русија је припојила Крим 2014. године, а Украјина га сматра својом територијом.

Вершињин:Нема житног споразума без Русије, тренутно нема ни преговора

Споразум о житу, који је суспендован 17. јула, не може бити обновљен без учешћа Русије, изјавио је данас заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин.

-Моје мишљење је да је то немогуће учинити без Русије“, рекао је новинарима Веришњин, на маргинама самита УН о прехрамбеним системима, преноси ТАС С.

Он је казао да се преговори за обнављање Црноморске иницијативе за жито тренутно не воде.

Дипломата је рекао да се Русија, на основу искустава у једногодишњој имплементацији, успротивила наставку житног споразума, који су уз посредовање УН и Турске 22. јула 2022.потписали Москва и Кијев.

САД шаљу додатну војну помоћ Украјини у вриједности 400 милиона долара

Администрација предсједника САД Џозефа Бајдена шаље до 400 милиона долара додатне војне помоћи Украјини, која укључује различиту муницију за напредне системе противваздушне одбране и више осматрачких микро дронова Хорнет, саопштили су за АП амерички званичници под условом анонимности.

Пакет између осталог укључује муницију за ракетне системе ХИМАРС и софистициране НАСАМС системе противваздушне одбране, као и преносиве ракетне системе „Стингер” и противтенковске системе „Џавелин”.

Оружје ће бити обезбијеђено преко предсједничких овлашћења, што ће омогућити Пентагону да артикле из сопствених залиха брзо испоручи Украјини, што је често изводљиво у року од неколико дана, наводи АП.

До сада су САД пружиле више од 41 милијарде долара војне помоћи Украјини, од почетка руског напада на ову земљу у фебруару прошле године.

Зеленски: Украјина спремна да ове године започне преговоре о придруживању ЕУ

Украјински предсједник Володимир Зеленски поручио је да је његова земља "потпуно спремна" да започне преговоре о придруживању Европској унији.

-Одржао сам састанак о Европској унији и нашим интеграцијама. Ове године треба да почнемо преговоре о чланству. Украјина је потпуно спремна за то. Радимо оно што је неопходно са наше стране - рекао је Зеленски синоћ у видео-обраћању, преноси Гардијан.

Навео је да Кијев, истовремено, чини све што је могуће и да Европска унија буде у потпуности припремљена, "управо ове године".

Зеленски је навео да је разговарао са војним руководством о томе "гдје идемо напред, а где су украјинске снаге у дефанзиви".

-У свим областима, први задатак је да се што више униште окупатори, њихова опрема, залихе, складишта и штабови. Русија мора да губи сваки дан - то је поштено - поручио је украјински председник.

Попко:Русија јутрос дроновима напала Кијев

Русија је рано јутрос извела нови ваздушни напад на Кијев, саопштио је начелник војне администрације украјинске престонице Сергеј Попко.

Руски удар дроновима Шахед био је шести овог мjесеца, а према прелиминарним информацијама сви дронови су оборени украјинским системима противваздушне одбране, навео је Попко на Телеграму.

Он је казао да није било жртава нити веће материјалне штете, иако се информације још прикупљају, преноси Ројтерс.

Упозорење за ваздушну опасност било је на снази више од три сата ноћас широм источне Украјине, саопштиле су ваздухопловне снаге земље.

Војска је у 05.30 часова по локалном времену објавила нову ваздушну опасност од руских напада на подручју источне и југоисточне регионе Украјине,наводи Ројтерс.

Кириленко:Настрадало дијете у Доњецкој области

Руске снаге су напале Костјантиновку у Доњецкој области касетном муницијом, при чему је једно дијете изгубило живот а најмање шест особа је рањено, укључујући троје друге дјеце, саопштио је гувернер Павло Кириленко.

-Око 19 часова у понедјељак Руси су отворили ватру док су се људи одмарали на плажи - написао је Кириленко на Телеграму.

Према речима гувернера, Русија је у нападу на цивиле користила вишецевне ракетне системе Смерч са касетном муницијом, преноси Кијев индепендент.

Међу рањенима  је, наводе, четворо дјеце - дјевојчице од 5, 11 и 12 година и један дјечак од 11 година. Кириленко је касније написао да је дјечак подлегао повредама.

Како подсећа кијевски портал, руске снаге су у недјељу употријебиле касетну муницију у нападу двоструким ударцем на центар за помоћ у Часов Јару, граду у Доњецкој области. Гувернер је рекао да је напад изазвао пожар, али нема извјештаја о жртвама.

Саобраћај на Кримском мосту успостављен послије више од три сата блокаде

Кримски мост је поново отворен за саобраћај у оба смјера након блокаде саобраћаја на дијелу пута, јавио је оперативни телеграмски канал о ситуацији на транспортном прелазу.

Порука о привременој обустави саобраћаја стигла је четврти пут у току дана у 21.18 по московском времену. Ово није први такав инцидент од 17. јула, када је Украјина напала мост површинским дроновима. Власти Крима су раније појасниле да је саобраћај на мосту блокиран из безбједносних разлога.

-Поново је успостављено кретање возила на Кримском мосту - наводи се у саопштењу, преноси Риа новости.

Кијевске власти су у ноћи 17. јула напале Кримски мост са два површинска дрона. Истражни комитет је покренуо кривични поступак на основу члана „Терористички акт“. У експлозији је оштећен коловозни дио моста, једна дјевојчица је повријеђена, а родитељи су јој погинули. 

Планирано је да двосмјерни саобраћај на једној страни моста буде пуштен 15. септембра, а на другој - до 1. новембра.

Саобраћајни ток је преусмерен на трајектни прелаз Керч и копнени коридор кроз нове регионе Руске Федерације.

Бијела кућа: Не подржавамо нападе унутар Русије

Бела кућа је саопштила да не подржава украјинске нападе унутар Русије.

-Уопштено гледано, ми не подржавамо нападе унутар Русије - рекла је портпаролка Бијеле куће Карин Жан Пјер на брифингу за новинаре, преноси Ројтерс.

Руско министарство одбране је јуче саопштило да су електронски ометене и срушене двије украјинске беспилотне летјелице лансиране на објекте у Москви.

Из Кремља су поручили да ће одговорити на напад који су назвали "дрским актом тероризма".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана