Санчез пристао да писмено свједочи у случају корупције против његове супруге

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

МАДРИД - Шпански премијер Педро Санчез данас је пристао да писмено свједочи у случају о наводној корупцији и трговини утицајем против његове супруге Бегоње Гомез, након што је у понедјељак саопштено да ће истражни судија Хуан Карлос Пејнадо 30. јула отићи у Палату Монклоа, званичну резиденцију шпанског премијера.

У писму упућеном мадридском суду, у које је агенција Ефе имала увид, Санчез истиче да је у понедјељак преко медија сазнао за налог судије којим је позван да сведочи.

Премијер наводи да је спреман да ''сарађује са администрацијом правде, увијек у оквиру стриктног поштовања шпанског Устава и закона који нас све обавезује и то је максимална гаранција наше владавине права".

Он је у писму напоменуо да је због његове позиције као предсједника парламента неопходно да свједочи у писменој форми.

Санчез је навео не сумња да ће судија исказати поштовање за уставни и правни оквир Шпаније, а самим тим и за оно што је утврђено Законом о кривичном поступку у вези са институцијом премијера.

Супруга шпанског премијера искористила је прошле недјеље право да не сведочи пред судом у Мадриду за наводну корупцију и трговину утицајем.

Шпански суд у априлу је покренуо прелиминарну истрагу о томе да ли је Гомез починила кривично дјело трговине утицајем и корупцију током обављања свог приватног посла.

Суд није изнио више детаља пошто је случај запечаћен и прелиминаран, само је навео да је услиједио након жалбе групе за борбу против корупције "Чисте руке", чији лидер има везе са крајњом десницом, пренио је Ројтерс.

Група је навела да је Гомез искористила свој утицај као супруга премијера да би наводно обезбиједила спонзоре за магистарски курс на универзитету који је водила.

Након што су први пут објављене оптужбе, Санчез је разматрао да поднесе оставку, али је послије неколико дана саопштио да ће задржати своју функцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана