Санчез помиловао каталонске сепаратисте у замјену за подршку за други мандат

Танјуг
Санчез помиловао каталонске сепаратисте у замјену за подршку за други мандат

МАДРИД - Социјалистичка партија шпанског премијера Педра Санчеза, која предводи мањинску љевичарску коалициону владу, постигла је коначан договор са каталонским странкама, које се залажу за независност, да помилује сепаратистичке лидере у замјену за њихову подршку у парламенту да Санчез остане на власти до краја свог другог мандата 2027.

“(Данас) је велики дан јер закон о амнестији ставља тачку на репресију и почетак је краја ноћне море која је значила затвор, прогон и претњу стотинама људи због одбране циља каталонске независности”, нагласио је каталонски сепаратистички предсједник Пере Арагонес, пише Еурактив.

Наводи се да ће према договору, шпанска влада дати помиловање каталонским сепаратистима који су оптужени за побуну и терористичке злочине због њихове улоге на неодобреном референдуму о независности Каталоније одржаном 2017. и каснијим протестима.

У замјену за амнестију, две главне каталонске сепаратистичке странке, десничарска Јунтс партија и њен љевичарски ривал ЕРЦ, подржаће Санчезову кандидатуру за још један четворогодишњи мандат и дати Социјалистичкој партији, потребне гласове за већину у парламенту.

Бивши предсједник Каталоније и лидер Јунтс-а Карлес Пуђдемон, који живи у самонаметнутом егзилу у Белгији откако су он и стотине других оптужени за вођење покрета за независност, одбио је да подржи Санчеза без “свеобухватне амнестије” укључује “све особе повезане са процесом независности” и “потпуно је у складу са Уставом, правом и јуриспруденцијом ЕУ и најбољим европским и међународним стандардима”, наводи се у данашњем заједничком саопштењу ових странака.

Санчез је такође дуго инсистирао на помиловању сепаратиста, уз тврдњу да је то једини начин да Шпанија настави даље.

Лидер конзервативне опозиционе Народне партије (ПП), Алберто Нуњез Фејо, данас је окарактерисао овај споразум као “скандал”.

У говору на конгресу Европске народне партије (ЕПП) у Букурешту, он је оптужио Санчезову владу да је дозволила да “веома тешки злочини” прођу некажњено.

Са Нуњезовом констатацијом сложио се и предсједник Европске народне партије, Манфред Вебер, и оптужио Санчеза да је марионета Пуђдемона.

Спорни закон о амнестији шпански парламент могао би да одобри до краја маја или почетком јуна, само неколико дана прије европских избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана