Санчез Баскијцима обећао статус нације, десничари га оптужују за издају

Срна
Санчез Баскијцима обећао статус нације, десничари га оптужују за издају

БИЛБАО - На десетине хиљаде демонстраната на улицама Билбаоа, града на сјеверу Шпаније, тражило је статус нације за Баскијце.

Протест је организовала странка "Екс Билду", која заговара независност те аутономне покрајине са 2,2 милиона становника, и то седам дана након што је шпански премијер Педро Санчез обећао Баскији већу аутономију.

"Ми смо нација", писало је на транспаренту на челу колоне људи који су махали зелено-бијело-црвеним заставама Баскије.

 

Након избора прије четири мјесеца, Санчез је добио нови четворогодишњи мандат, пошто су његову мањинску лијеву коалициону владу подржале странке, међу којима и баскијске, наводе аналитички портали.

 

Он је Баскији, у замјену за подршку, обећао дати статус нације, на чему заговорници независности деценијама инсистирају.

 

Санчез је од Брисела (сједишта ЕУ) затражио да и баскијски, каталонски и галицијски језик буду службени језици ЕУ.

 

- Ово је историјски тренутак. У игри је импулс који подстичемо деценијама како би народи унутар Шпаније били слободни и равноправни - истичу баскијски лидери.

 

Споразум који је Санчез договорио са заговорницима независности Баскије и Каталоније, којима је обећао закон о опроштају за организовање забрањеног референдума о независности из 2017, изазвао је револт шпанске деснице.

 

У Мадриду се окупило 170.000 протестаната под паролом "Не у моје име", оптуживши Санчеза за издају.

 

Шпанска десна странка "Вокс", трећа по броју заступника у парламенту, позвала је на наставак протеста тврдећи да Санчез "проводи државни удар".

 

Санчезова Шпанска социјалистичка радничка странка /ПСОЕ/ и коалицијски мањи партнер 152 заступника у парламенту с 350 мјеста. Да би имали потребних 176 гласова ослања ће се на подршку сепаратистичких странака Баскије, Каталоније и Галиције.

 

Те три аутономне покрајине од 1978. године имају своју владу, парламент и полицију, а њихови језици су службени заједно с кастиљским, односно шпанским.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана