Самит у Женеви завршен - кључне поруке Путина и Бајдена

Танјуг
Самит у Женеви завршен - кључне поруке Путина и Бајдена

ЖЕНЕВА - Руски и амерички предсједник Владимир Путин и Џозеф Бајден састали су се данас у Женеви, што је уједно био и први званичан сусрет двојице лидера на мјесту предсједника.

Одржана су два састанка у ужем и ширем облику који су трајали краће него што је било предвиђено - око четири сата.

Осим Бајдена и Путина састанку су присуствовали амерички државни секретар Ентони Блинкен и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, као сарадници оба предсједника.

Након самита двојица предсједника су одржали одвојене конференције за новинаре - Путинова је трајала сат времена, Бајденова пола сата, а медији који су извјештавали били су пуни утисака и преносили су сваки потез и једне и друге стране.

Након састанка издато је заједничко саопштење у које је наведено да су обије стране доказале да су способне да постигну напредак у заједничким циљевима, чак и у периодима напетости, као и да руско-америчка сарадња помаже у смањењу претњи сукоба и нуклеарним ратом.

На конференцијама за новинаре предсједници су истакли да је постигнут споразум о враћању амбасадора у дипломатска представништва у Москви и Вашингтону и планом да се започне са радом на постижању новог споразума о ограничењу нуклеарног наоружања.

Руски предсједник Владимир Путин и његов амерички колега усвојили су данас и заједничку декларацију о стратешкој нуклеарној стабилности с циљем да се спречи нуклеарни рат.

Ипак, двојица лидера изразила су веома различита мишљења о тешким питањима у која спадају и насумични сајбер-напади који се изводе са територије Русије.

Путин је поново инсистирао на томе да Москва нема никакве везе са сајбер-нападима иако америчке обавјештајне структуре тврде супротно.

Бајден је нагласио да је Путина јасно упозорио да ће уколико Русија прекорачи црвене линије и нпр. изврши нападе на виталне дијелове америчке инфраструктуре, његова администрација одговорити и “посљедице тог одговора ће бити поражавајуће”.

Предсједник САД Џозеф Бајден рекао је да су се он и руски предсједник Владимир Путин сагласили да се наставе разговоре о чувању одређених делова кључне инфраструктуре ван домашаја сајбер-напада.

Бајден је најавио да ће се додатно разговарати и о потрази за извршиоцима насумичних сајбер-напада и преложио да се 16 елемената кључне инфраструктуре, укључујући енергетски сектор и водоснабдијевање, заштите од таквих диверзија.

Иако се односи погоршавају од како је Бајден у јануару ступио на дужност оба лидера су потврдила да су данашњи разговори били конструктивни.

Предсједник Русије Владимир Путин је оцијенио да током трочасовних разговора није било “непријатељских тонова” и подсјетио да је питање људских права било једна од тема, као и да је Бајден изразио забринутост за судбину руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног.

Говорћи о критикама на рачун гушења опозиције у Русији предсједник Путин је предочио да не жели да види побуну у Русији као ону на Капитол хилу у јануару, нити догађаје какви су довели до организовања покрета “Црни животи су важни”.

Он је указао на све сличне догађаје у САД и подсјетио на одговор америчких снага безбједности током упада незадовољних присталица Трампа на Капитол хил.

Иако је изразио сумњу да би се односи САД и Русије ускоро могли вратити у равнотежу, Путин је сугерисао да је Бајден искусан политичар с моралним вриједностима и неко с ким би се могло сарађивати.

“Састанак је заправо био врло ефикасан, расправљали смо о суштинским питањима и на веома одређен начин. Циљ је био да се постигне рузултат, а један од њих је и да се прошире границе повјерења'''', рекао је Путин и посебно истакао да је предсједник Бајден прихватио да се наставе преговори на новом споразуму о контроли нуклераног наоружања након што постојећи споразум Нови СТАРТ престане да важи 2026. године.

Путин је на конференцији за новинаре након сусрета са Бајденом коментарисао ранију реакцију америчког предсједника који је потврдно одговорио када је упитан да ли сматра да је Путин “убица”.

“Узмимо пример Авганистана. У само једном нападу је убијено 120 људи на једном вјенчању. Хајде да претпоставимо да је то била грешка, јер такве ствари се догађају. Али шта да кажемо на убијање људи у Ираку из хеликоптера или дронова који су очигледно цивили. Шта је то ? Ко је одговоран за то ? Ко је убица”, упитао је Путин.

Медији су забиљежили током кратког заједничког форографисања двојице лидера пред почетак разговора у вили Ла Гранж на Женевском језеру да говор тијела Путина и Бајдена није одавао нарочиту наклоност.

Ипак, након вишемјесећне оштре реторике из Москве и Вашингтона и узајамних оптужби, Путин и Бајден су се руковали прије почетка састанка.

Самит у Женеви пратио је велики број новинара и медијских кућа, а готово сви портали преносили су конференције уживо и извјештавали из мунута у минут.

Након састанка у Женеви, Путин се вратио у Москву, а Бајден у Вашингтон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана