Шаље ли Кремљ сигнале: Путин спреман за прекид сукоба, али под одређеним условима

ГС
Шаље ли Кремљ сигнале: Путин спреман за прекид сукоба, али под одређеним условима

МОСКВА - Чини се да је Владимир Путин спреман за прекид ватре у Украјини под једним условом - уколико Владимир Зеленски преда окупиране територије.

Ово упозорење изнијели су виши званичници блиски Кремљу, а пренио Њујорк тајмс. Руски предсједник предлаже да се замрзну сукоби дуж тренутних линија фронта и покрену преговори, а сличне сигнале, како кажу, слао је и годину дана раније, у јесен 2022.

Путин, који је у децембру најавио да ће учествовати на руским предсједничким изборима 2024, најмање од септембра говори својим савезницима да је задовољан освојеним територијама и да је спреман за паузу у борби, наводи лист.

Путин је у јавности отворено говорио о својим ратним амбицијама, али је иза затворених врата наводно давао различите сигнале својим посредницима. Позивајући се на два бивша виша руска званичника блиска Кремљу и америчке и међународне званичнике који су примили поруку од Путина, Тајмс наводи да је он спреман да прогласи побједу и настави даље.

- Он је заиста спреман да стане на тренутним позицијама – рекао је листу један бивши високи руски званичник, преносећи поруку за коју је рекао да је Кремљ шаље у тишини.

– Путин није вољан да се повуче ни метар – додао је он.

Чега би Украјина морала да се одрекне у том случају?

Нема доказа који указује да би Украјина икад пристала на такав споразум, како је претходно рекао Зеленски.

Одустајање од окупираних територија значило би остављање стотина хиљада Украјинаца који живе широм Крима, у дијеловима Луганска, Доњецка, Запорожја, и Херсона у Путиновим рукама.

Који су прави мотиви Путинових “сигнала”

Институт за проучавање рата анализирао је тврдње да је Путин мјесецима слао такве сигнале прикривеним каналима.

– Тајминг Путиновог наводног интереса за прекид ватре више је у складу са текућим напорима Русије да одложи и обесхрабри даљу западну војну помоћ Украјини, него са озбиљним интересом да се рат оконча нечим другим сем пуне руске побједе – наводи се у анализи.

Напомиње се да је Институт примјетио сличне напоре прошле зиме да се западни креатори политике доведу у заблуду да изврше притисак на Украјину да преговара са Русијом. Ово је дио напора да преусмјере њихов фокус на хипотетичке преговоре умјесто на осигуравање да Украјина има довољно оружја, упозорили су аналитичари Института.

Они указују да Кремљ вјероватно користи позадинске канале да постигне сличан ефекат усред текућих дебата о даљој војној помоћи Кијеву.

– Сви ти мотиви рефлектују привремене разлоге зашто би Путин могао да тражи привремени прекид ватре који би користио Русији дајући јој времена да се припреми за обновљену агресију против Украјине – процијенио је ИСW.

Шта кажу украјински обавјештајци

Андриј Јусов, представник Главне обавјештајне дирекције украјинског Министарства одбране, прокоментарисао је извјештај Њујорк тајмса да Путин наводно шаље сигнале Западу изражавајући жељу да замрзне рат у Украјини и покрене преговоре.

 

Према Јусову, у Москви заиста постоји жеља за брзим окончањем рата упркос наводима руске пропаганде. Украјина такође то жели, али под својим условима.

– Руски режим заиста жели да оконча рат против Украјине што је брже могуће. Али, рат мора да се закључи под украјинским условима и у складу са међународним законом – рекао је Јусов.

– Наравно да би жељели (Руси) да окончају инвазију што је прије могуће. Питање је, под којим условима. Са становишта украјинских интереса и међународног закона Русија је злочинац и мора бити кажњена. Украјина је, наравно, заинтересована за окончање овог геноцидног рата, али са обновом нашег територијалног интегритета и кажњавањем злочинаца – рекао је он.

Јусов је такође указао да је потребно пратити и анализирати сличне објаве у западној штампи. Али, такви материјали такође показују да Запад није заборавио на Украјину.

– Такви материјали су чак добри јер негирају чињеницу да је свијет заборавио на Украјину. Видимо читав низ материјала посвећеног Украјини на насловним странама водећих издања. То су често дискутабилни материјали и морамо да заузмемо проактиван став – рекао је Јусов, пише Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана