Саливен: Бајден жели да обнови војне везе са Кином

Танјуг
Саливен: Бајден жели да обнови војне везе са Кином

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден жели да обнови војне контакте и везе са Кином, саопштио је национални савјетник за безбједност Беле куће Џејк Саливен, неколико дана уочи сусрета Бајдена и кинеског предсједника Си Ђинпинга

Бајден ће се са Сијем срести први пут ове године у сриједу, током Азијско-пацифичког економског самита о сарадњи у Сан Франциску, пренео је Ројтерс.

Ово ће бити тек други сусрет двојице лидера откако је Бајден преузео предсједничку функцију у јануару 2021. године.

"Предсједник је одлучан да види обнављање војних веза, јер верује да је то у националном безбједносном интересу САД. Потребне су нам те линије комуникације, тако да не дође до погрешних прорачуна или неспоразума", рекао је Саливен синоћ за Си-Би-Ес. Саливен је рекао да би војне везе и контакти могле да се обнове на сваком нивоу, од високих војних лидера, до тактичког оперативног нивоа, у областима на мору и ваздухопловству у региону Индо-Пацифика.

Саливен је за Си-Ен-Ен рекао да ће Бајден покушати да начини напредак по питању војних веза током сусрета са Сијем, али је одбио да изнесе више детаља.

"Кинези су, практично, прекинули те комуникационе везе. Предјседник Бајден жели да их обнови. То је једна од главних тема", рекао је Саливен. Током сусрета, очекује се да ће Бајден и Си разговарати о бројним светским темама, од рата Израела и Хамаса, руског напада на Украјину, везе Сјеверне Кореје са Русијом, Тајвана, Индо-Пафицика, људских права, производње фентанила, до вештачких интелигенција, поштене трговине и економским односима, рекао је високи амерички званичник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана