Саливан: Испорука авиона Ф-16 дугорочно питање одбране Украјине

Срна
Саливан: Испорука авиона Ф-16 дугорочно питање одбране Украјине

ВАШИНГТОН - Испоруке борбених авиона "Ф-16" Кијеву су дугорочно питање, о томе су разговарали амерички предсједник Џозеф Бајден и Предсједник Украјине Владимир Зеленски, рекао је амерички савјетник за националну безбједност Џејк Саливан у интервјуу за Си-Ен-Ен.

"Авиони жФ-16ж нису питање за краткорочне борбе. То је питање дугорочне одбране Украјине и предсједник Бајден је о томе разговарао са Зеленским", изјавио је Саливен.

Говорећи о нуклеарном оружју, Саливан је нагласио да САД не виде промјену у спремности руских нуклеарних снага и да Русија није ништа промијенила у том смислу.

"Не видимо никакву промјену у нуклеарном ставу Русије, и ми нисмо ништа промијенили у нашем нуклеарном ставу", рекао је Саливан на питање да ли мисли да би Русија могла да употријеби нуклеарно оружје.

Он је напоменуо да је америчка страна стално на опрезу и да одржава редовне канале комуникације са руском владом ради разговора са њима о ризику ове ескалације и о озбиљности посљедица употребе нуклеарног оружја.

Саливен је поновио да САД нису примијетиле кретања међу руским нуклеарним снагама која наводе на вјеровање да се нешто суштински промијенило у односу на прошлу годину.

Бајден је 31. јануара саопштио да Вашингтон неће слати борбене авионе "Ф-16" Украјини.

Британски премијер Риши Сунак објавио је касније да је Велика Британија понудила Кијеву да започне обуку маринаца и борбених пилота на НАТО авионима. Међутим, Сунаков представник је касније појаснио да влада није донијела одлуку о пребацивању борбених авиона у Украјину и да се то питање разматра са разних страна.

Њемачки канцелар Олаф Шолц и министар одбране Борис Писторијус су више пута изјавили да Њемачка неће испоручивати борбене авионе Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков нагласио је да Москва доживљава западне испоруке оружја украјинским оружаним снагама као растућу умијешаност западних земаља у украјински сукоб.

Руски предсједник Владимир Путин саопштио је одлуку да суспендује учешће Русије у споразуму Нови СТАРТ о контроли наоружања у свом обраћању Федералној скупштини о стању нације у уторак, 21. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана