Шаленберг: ЕУ није потпуна без Западног Балкана

Танјуг
Шаленберг: ЕУ није потпуна без Западног Балкана

РИМ - Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг изјавио је данас да ЕУ није потпуна без Западног Балкана и да су стабилност и безбједност тог региона "кључни приоритет".

"ЕУ није комплетна без ових држава. Пре или касније, проблеми Балкана ће бити и наши проблеми, било у области безбједности, миграција или организованог криминала. Зато је стабилност и безбедност региона толико важна", поручио је аустријски шеф дипломатије на маргинама састанка "Пријатеља Западног Балкана" у Риму, преноси Кронен цајтунг.

Он је додао да је циљ убрзана и постепена интеграција држава Западног Балкана у ЕУ, која мора да буде посматрана као геостратешки интерес, а не као бирократски пројекат. Иницијативу коју је покренуо Шаленберг протеклог лета поздравила је и Европска комисија.

"Или ћемо извести свој начин живота, наш економски модел, нашу владавину закона, или ризикујемо да унесемо нестабилност јер су друге, аутократске снаге постале доминантна снага", рекао је Шаленберг.

На састанку, којим је председавао министар спољних послова Италије Антонио Тајани, учествовали су и министри спољних послова Грчке, Хрватске, Словачке, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Србије. Присутни су били и замијеници министара иностраних послова Словеније и Чешке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана