Сакс: Кијев се налази пред војним колапсом

ГС
Сакс: Кијев се налази пред војним колапсом

БРИСЕЛ - Украјини пријети економски, демографски и војни колапс, САД хитно треба да промјене политику, написао је чувени амерички економиста Џефри Сакс у чланку за грчки лист „Катимерини".

"Украјини пријети економски, демографски и војни колапс. Шта би америчка влада требало да уради да се држава избори са овом потенцијалном катастрофом? Постоји хитна потреба да се промјени политика", рекао је Сакс.

Чувени амерички економиста рекао је да је 30-годишња политика америчких неоконзервативаца у Украјини и опкољавање Русије претрпјела фијаско и да САД морају хитно да почну преговоре како би се избјегао распад Украјине.

Он предлаже да САД започну преговоре са Русијом и обећају да неће ширити НАТО на исток.

"Предсједник Џозеф Бајден треба да обавијести предсједника Владимира Путина да ће Сједињене Државе зауставити ширење НАТО-а на исток ако постигну нови споразум о безбједности. Бајден би требало да пристане на преговоре о споразуму о безбједности, сличном, иако не у свим детаљима, приједлозима предсједника Путина од 17. децембра. 2021. године. Бајден је поступио глупо када је одбио преговоре са Путином у децембру 2021. године. Сада је вријеме да се то уради", сматра научник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана