Сајбер напад хакера повезаних са Израелом на бензинске пумпе у Ирану

Срна
Foto: Илустрација

ТЕХЕРАН- Хакерска група коју Иран оптужује да има везе са Израелом објавила је да је извршила сајбер нападе који су пореметили услуге на бензинским пумпама широм Ирана, јавили су иранска државна телевизија и израелски локални медији.

Ирански министар за нафту Џавад Оуџи изјавио је да су услуге прекинуте на око 70 одсто иранских бензинских станица и да је спољно мијешање могући узрок.

У вијестима иранске државне телевизије наводи се да је група "Предаторски врабац" саопштила да стоји иза овог поремећаја. Израелски локални медији такође су пренијели ту тврдњу.

"Овај сајбер напад је извршен контролисано да би се избјегла потенцијална штета за хитне службе", наводи се у саопштењу хакерске групе.

Иранска агенција за цивилну одбрану, која је одговорна за сајбер безбједност земље, саопштила је да и даље разматра све могуће узроке поремећаја.

Ирански државни медији навели су да је ова хакерска група у прошлости тврдила да је извршила сајбер нападе на иранске бензинске пумпе, жељезничке мреже и фабрике челика.

Нестанак бензина на станицама у Ирану први је такав инцидент од 2021. године, када је велики сајбер напад пореметио продају горива, узрокујући дуге редове на станицама широм земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана