Сахрањен зулу принц Бутелези, бивши ривал Нелсона Манделе

Г.С.
Сахрањен зулу принц Бутелези, бивши ривал Нелсона Манделе

УЛУНДИ, ЈАР - Хиљаде ожалошћених присуствовало је данас државној сахрани бившег политичара и зулу принца Мангосутуа Бутелезија у јужноафричком граду Улунди.

Бутелези, који је током ослободилачке борбе против расистичког режима апартхејд у Јужној Африци био ривал са Афричким националним конгресом (АНЦ) Нелсона Манделе, преминуо је прошле недjеље у 95. години.

Оснивач Инката партије слободе Инката (ИФП) био је у два мандата министар унутрашњих послова у влади након апартхејда и помирења са владајућим ривалом из АНЦ-а, Манделом, преноси Ројтерс.

Прије него што је Бутелези одлучио да закопа ратну секиру, убијено је 20.000 људи, а стотине хиљада је побјегло из својих домова у борбама између његових присталица и АНЦ-а.

Група присталица ИФП-а ометала је током сахране говор предсједника Јужне Африке Сирила Рамафосе, певајући пјесме из доба борбе и скандирајући: „Он није наш предсједник".

„Данас није дан да се упире прстом и окривљује", рекао је Рамафоса, прије него што је Бутелезијев ковчег изнесен, огрнут националном заставом, испраћен почасном артиљеријском паљбом из 21 пушке.

„Хајде да се радујемо будућности са фокусом на оно што нас уједињује", рекао је јужноафрички предсједник. Неки од ожалошћених били су обучени у традиционалну Зулу одјећу од леопарда и других животињских кожа и држали су штитове направљене од кравље коже.

Јужноафрички медији јавили су да су двије жирафе и шест импала заклане и одеране у оквиру ритуалних припрема.

Бутелези је основао ИФП 1975. године и постао је доминантна снага у данашњем Квазулу-Наталу. Као и АНЦ, Бутелези је био критичан према владавини бијеле мањине и репресији над племеном Зулу и другим црначким народима у Јужној Африци. Међутим, Зулу националистички покрет је био у крвавим сукобима са АНЦ-ом 1980-их и 1990-их.

АНЦ-ом су доминирали припадници ривалске нације Коса, а њени лидери су Бутелезијеву спремност да ради са властима апартхејда видјели као издају свих црних Јужноафриканаца.

Двије странке су склопиле мир када је Бутелези одлучио да учествује на првим изборима у Јужној Африци 1994. године након укидања апартхејда, а на којима је власт освојио Мандела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана