Сафади: Арапске трупе неће ићи у Појас Газе, о томе сагласне све арапске земље

Танјуг
Сафади: Арапске трупе неће ићи у Појас Газе, о томе сагласне све арапске земље

МАНАМА - Јордански министар спољних послова Ајман Сафади изјавио је данас, на безбедносном самиту у главном граду Бахреина, Манами, да арапске трупе неће ићи у Појас Газе и да су о томе сагласне све арапске земље, као и да је вера у мировне преговоре и међународно право изгубљена због одбијања Запада да, како је навео, обузда Израел.

Сафади је рекао да би међународна заједница наметнула санкције било којој другој земљи да је урадила оно што Израел сада ради у Појасу Газе и да се због тога види да је Израел изнад међународног права.

Сафади се на том скупу "сукобио" са америчким изаслаником за Блиски исток Бретом Мекгарком рекавши да пауза у рату између Израела и Хамаса не би требало да буде условљена ослобађањем талаца које држи та палестинска милитантна група, пренео је "Гардијан".

Мекгарк је рекао да је одговорност на Хамасу да ослободи таоце да би се повећала хуманитарна помоћ Појасу Газе, као и да би дошло до пауза у борбама. На том скупу у Манами, арапске земље су изразиле огорчење због одбијања Израела да преговара о решењу о двије државе.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је на том скупу да вјерује да би Израел могао да се суочи са оптужбама пред Међународним кривичним судом, наводећи да једно насиље не може да оправда друго. Б

орељ је истакао да би једино палестинске власти могле да контролишу Појас Газе након рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана