САД: Затвореник који чека егзекуцију 39 година, биће погубљен вечерас

Танјуг
Foto: ЛавандКрајм

МАЈАМИ - Један од америчких затвореника који најдуже чекају на извршење смртне казне, још од 1984. године, планирано је да буде погубљен вечерас у 18 сати по локалном времену (12.00 по средњеевропском) у америчкој држави Флориди.

Затвореник Дуејн Овен ће примити смртоносну ињекцију у затвору Старк, преноси АП.

Овен је 1984. године осуђен за двоструко убиство и силовања.

Прво је силовао и убио бејбиситерку Кeрен Слатери (14), а потом и Џорџијану Ворден (38), обе у округу Палм Бич.

Осим тога, Овен је напао још две жене, али су оне преживјеле. 

Сва четири напада догодила су се прије Овеновог 23. рођендана, а сада има 62.

Керен Слејтери је 24. марта 1984. године, остала у вечерњим сатима да чува двоје дјеце породице Хелм. Четрнаестогодишњакиња је била ронилац у школи, вољела је да сређује косу својим пријатељицама и недавно је скинула протезу.

Њена ноћ је почела као и обично са дјевојчицама - али се завршила све само не обично.

Непосредно послије поноћи, господин и госпођа Хелм су стигли у мрачну кућу. Већина свјетала је била угашена у кући, као и телевизор - нешто што је он рекао полицији да је било прилично необично. Када је Хелм ушао у кућу, примијетио је локву крви са чекићем поред ње у дневној соби.

Одмах је рекао својој жени да оде до сусједове куће и позове полицију и хитну помоћ. 

Секунду касније, угледао је траг крви који води до главне спаваће собе - његове двије мале дјевојчице су биле сигурне и спавале су у својој соби.

Када је полиција стигла, истражитељи су нашли Керен голу у главној спаваћој соби - њен грудњак и блуза су били подигнути до рамена. Медицински вјештак је рекао да је узрок смрти од вишеструких убода ножем које је задобила - тачније 18 - док се борила за живот. 

Обдукција Керен је показала да је сексуално напаствована након смрти.

Овен је касније признао убиство тинејџерке. У аудио транскрипту који је пуштен током његовог суђења за убиство, он је рекао детективима да је провалио у кућу кроз прозор спаваће собе раније те ноћи и угледао Керен како плете косу младим дјевојчицама. 

Одлучио је да оде, сврати до локалног бара на пар пића, па да се врати да је нападне.

Два сата након прве провале, око 23 сата, ускочио је назад у главну спаваћу собу кроз прозор, зграбио пар женских рукавица које је нашао у соби и узео чекић који се налазио у ормару у спаваћој соби.

Провирио је кроз врата главне спаваће собе, затворио врата спаваће собе дјевојчице и видео Карен у дневној соби како гледа ТВ. На крају га је уочила и потрчала према телефону. Овен је бацио на Карен и телефон - и почео да је боде ножем.

„Онда сам је одвео у спаваћу собу, само је зграбио за ноге и дрогирао је, са главом иза леђа, и само затворио врата", признао је истражитељима. 

"Тада сам је силовао."

Пет дана касније и 20 минута јужно, 38-годишња Џорџијана Ворден је брутално нападнута и убијена у својој кући у Бока Ратону док је њено двоје дјеце спавало унутра.

Детективи су рекли да је Џорџијана претучена на смрт чекићем и сексуално злостављана. Њена дјеца су је нашла мртву следећег јутра док су се спремали за школу.

Тужиоци су рекли да су, упркос чињеници да је Џорџијана претучена до смрти, а Карен избодена ножем, преостале чињенице о убиствима биле практично идентичне.

Дана 29. маја 1984. Овен је ухапшен због провале у Бока Ратону која је пријављена истог дана када и Џорџанино убиство. 

Због блискости злочина, детективи су вјеровали да је Овен највероватније одговоран и за провалу и за убиство.

Када су га инспектори испитивали у притвори успјели су доћи до круцијалног доказа. Они су упоредили овенов отисак ципеле са отиском који је пронађен на мјесту злочина и показало се да су идентични. 

Овен је на крају признао оба убиства.

Он је један од 293 људи који чекају извршење смртне казне у Флориди.

Осим смртне казне, такође, добио је и шест доживотних казни.

Уколико се изведе погубљене, ово ће бити четврто у 2023. години, које је потписао гувернер Флориде Рон Десантис."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана