САД: Жалбени суд одобрио пилулу за контрацепцију уз ограничења

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН- Пилула за побачај мифепристон остаће доступна у САД, али уз значајна ограничења као што је неопходност да пацијент лично посjети љекара да би добио рецепт, одлучио је федерални жалбени суд.

Жалбени суд са сједиштем у Њу Орлеансу ставио је на чекање одлуку суда у Тексасу од прошлог петка којом је суспендовано одобрење које је за мифепристон дала Америчка агенција за храну и лијекове (ФДА), подсјећа Ројтерс.

Жалбени суд одбио је, међутим, да блокира дијелове одлуке судије из Тексаса, што у пракси значи повратак рестрикција на мифепристон које су укинуте 2016. године.

Одлука од прошлог петка наводно је у сукобу с одлуком другог федералног судије, донетом исти дан, којом је ФДА-у наређено да задржи приступ мифепристону без рестрикција у најмање 17 савезних држава и главном граду.

Влада америчког предсједника Џозефа Бајдена затражила је од тог судије да појасни своју одлуку у односу на ону у Тексасу.

Групе противника побачаја су против ФДА-а у новембру подигнуле четири тужбе.

Оне сматрају да је та агенција 2000. године непрописно допустила употребу мифепристона и да није довољно истражила здравствену безбједност тог лијека код дјевојака млађих од 18 година.

Више од 300 биотехнолошких и фармацеутских компанија у понедјељак је потписало отворено писмо којим су позвале на укидање одлуке у Тексасу.

Аутори отвореног писма, челници фармацеутских компанија, наводе да је прошлонедељна одлука поткопала ауторитет ФДА-а и да се њом игноришу научни докази из више протеклих деценија.

У писму се наводи да судска одлука доводи цијелу индустрију у опасност и поставља преседан за будуће поткопавање одлука агенције у одобравању лијекова, што ће и дестимулисати улагања у истраживање нових третмана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана