САД виде малу могућност да се преокрене ситуација у Нигеру након државног удара

Танјуг
САД виде малу могућност да се преокрене ситуација у Нигеру након државног удара

ВАШИНГТОН - Постоји мала могућност да се преокрене прошлонедјељно војно преузимање власти у Нигеру, а амерички дипломатски и војни став зависиће од тога да ли ће демократски изабрана влада бити враћена на власт у наредним данима и недјељама, рекао је високи амерички званичник.

САД су осудиле војно збацивање изабраног предсједника Мохамеда Базума, као седмо војно преузимање власти у западној и централној Африци за мање од три године, што је изазвало бојазан за безбједност региона Сахела, пренио је Ројтерс.

-Циљ Вашингтона је да подржи западноафрички регионални блок ЕКОВАС у намјерама да преокрене ситуацију у вези са преузимањем власти у Нигеру - рекао је високи званичник Стејт департмента који је желио да остане анониман. -Не мислимо да је то у потпуности добро урађено и вјерујемо да постоји нека прилика да се то преокрене - истакао је он.

ЕКОВАС је у недјељу дао вођама пуча у Нигеру једну седмицу да врате свргнутог Базума или се суоче са санкцијама и могућом употребом силе.

САД, Француска и друге западне државе имају трупе у Нигеру, а сарађивале су са досадашњом владом у борби против милитантних снага повезаних са Исламском државом и Ал Каидом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана