САД уништиле посљедње залихе хемијског оружја

Танјуг
САД уништиле посљедње залихе хемијског оружја

РИЧМОНД, КЕНТАКИ - Посљедња декларисана залиха хемијског оружја Сједињених Држава уништена је у великом војном постројењу у источном Кентакију, саопштио је републикански лидер у Сенату Мич Меконел.

Како оцјењује АП, то представља прекретницу којом се затвара поглавље ратовања које датира из Првог свјетског рата.

Радници у војном депоу "Блу Грас" у Кентакију уништили су ракете напуњене ГБ нервним агенсом, довршавајући деценијску кампању елиминисања залиха које су до краја Хладног рата износиле више од 30.000 тона.

-Хемијско оружје је одговорно за неке од најстрашнијих епизода људских губитака - навео је Меконел у саопштењу. Додао је да, иако ће употреба ових смртоносних агенаса увијек бити мрља у историји, „данас је наша нација коначно испунила обећање да ће се ослободити наших арсенал овог зла".

Уништење оружја је велика прекретница за Ричмонд у Кентакију, као и за Пуебло у Колораду, гдје су прошлог мјесеца у војном складишту уништени посљедњи хемијски агенси. То је такође одлучујући тренутак за напоре у контроли наоружања широм свијета, наводи АП.

САД су се суочиле са роком до 30. септембра да елиминишу преостало хемијско оружје, према међународној конвенцији о хемијском оружју, која је ступила на снагу 1997. године и којој су се придружиле 193 земље.

Муниција која се уништава у Кентакију последња је од 51.000 ракета М55 са ГБ нервним агенсом - смртоносним токсином такође познатим као сарин, које су ускладиштене у депоу од 1940-их.

Уништавањем муниције САД званично наглашавају да ова врста оружја више није прихватљива на бојном пољу и шаљу поруку неколицини земаља које се нису придружиле споразуму, кажу војни стручњаци.

Меконелово саопштење објављено је истог дана када је Бајденова администрација одлучила да Украјини обезбиједи касетну муницију, оружје које је двије трећине земаља НАТО-а забранило јер може да изазове много цивилних жртава, указује АП.

Хемијско оружје је први пут коришћено у модерном ратовању у Првом свјетском рату, гдје се процењује да је убило најмање 100.000 људи. Упркос томе што је његово коришћење касније забрањено Женевском конвенцијом, неке земље су наставиле да га гомилају све до споразума који је захтијевао његово уништење.

У јужном Колораду, радници "Armi Pueblo Chemical Depo " почели су да уништавају оружје 2016. године, а 22. јуна завршили су своју мисију неутралисања залиха од око 2.600 тона агенса за иперит.

Скоро 800.000 хемијске муниције која је садржала иперит је од 1950-их ускладиштено у строго чуваним бетонским и земљаним бункерима у близини великог дijела пољопривредног земљишта источно од Пуебла.

Уништавање оружја ублажава забринутост за коју грађани у Колораду и Кентакију признају да им је увијек била у позадини.

-Оно (оружје) које је тамо било није пријетња. Али, увек сте се питали шта би се могло догодити с њим - рекао је градоначелник Пуебла Ник Градисар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана