САД укинуле ограничења за ковид, пооштриле правила азила

Танјуг
САД укинуле ограничења за ковид, пооштриле правила азила

ВАШИНГТОН - Сједињене Америчке Државе су данас укинуле ограничења уведена током пандемије вируса корона, позната под називом Члан 42, којим је био онемогућен улазак у земљу многим мигрантима на граници са Мексиком.

Истовремено, укинута ограничења су замијењена новим правилима о азилу намијењеним одвраћању илегалних прелазака, преноси Ројтерс.

Број миграната који су ухваћени у покушају илегалног преласка границе повећао се прошлих недјеља, а посљедњих дана премашује бројку од 10.000 дневно.

Амерички погранични градови тешко успијевају да се носе са тим приливом људи, да им пруже смештај и обезбиједе транспорт до других локација, што је понегдје довело до хаотичних сцена.

Према појединим процјенама, око 150.000 људи чека на улазак у САД, пише Глас Америке.   

Секретар за унутрашњу безбједност Алехандро Мајоркас рекао је у четвртак да велики број већ покушава да пређе границу у неким подручјима и поручио да ће бити враћени, јер америчке границе “нису отворене”.

Он је упозорио да нова правила азила значе оштрије посљедице за мигранте који прелазе илегално границу, који, ако буду ухваћени, могу бити депортовани и, ако немају основа за азил, може им бити забрањен улаз у САД на пет година.

Откад је Џо Бајден преузео функцију предсједника Сједињених Држава у јануару 2021. године, забљежен је рекорд у хапшењу миграната који су илегално прешли границу.

Овонедјељно истраживање Ројтерса и Ипсоса показало је да само 26 одсто испитаника подржава начин на који се Бајден суочава са имиграцијом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана