САД шаљу Украјини муницију с осиромашеним уранијумом

ГС
САД шаљу Украјини муницију с осиромашеним уранијумом

ВАШИНГТОН - Бајденова администрација први пут ће послати муницију за пробијање оклопа која садржи осиромашени уранијум Украјини, према документу који су одвојено потврдила два америчка званичника.

Навели су да је муниција, која би могла помоћи у уништавању руских тенкова, дио нове војне помоћи за Украјину која ће бити представљена у наредној седмици. Муниција може бити испаљена из америчких тенкова Абрамс који ће, према информацијама од особе упућене у ситуацију, бити достављени Украјини у наредним седмицама.

Један од званичника је рекао да ће долазећи пакет помоћи вриједити између 240 милиона и 375 милиона долара, зависно од тога шта буде укључено.

Иако је Британија раније ове године послала осиромашени уранијум муницију Украјини, ово би била прва испорука такве муниције од стране САД-а и вјероватно ће изазвати контроверзе. То слиједи ранију одлуку Бајденове администрације да пружи кластер муницију Украјини, упркос забринутостима због опасности које такво оружје представља за цивиле.

Употреба осиромашеног уранијума у муницији изазвала је оштре дебате, с противницима попут Међународне Коалиције за Забране Уранијског Оружја који тврде да постоји опасност по здравље од уношења или удисања прашине осиромашеног уранијума, укључујући ризик од карцинома и урођених мана код новорођенчади. 

Као нуспроизвод обогаћивања уранијума, осиромашени уранијум се користи у муницији јер његова изузетна густина омогућава пројектилима да лако пробију оклоп и самозапале се. 

Подсјетимо, Америка је у великим количинама користила осиромашени уранијум муницију у Заљевским ратовима 1990. и 2003. године те НАТО бомбардовању Србије и Републике Српске 1999. године.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана