САД шаље додатно оружје и опрему Украјини вриједне 425 милиона долара

Танјуг
САД шаље додатно оружје и опрему Украјини вриједне 425 милиона долара

ВАШИНГТОН - САД ће Украјини обезбиједити додатно оружје и опрему у вриједности од 425 милиона долара за њену борбу против руске инвазије, саопштила је администрација предсједника САД Џозефа Бајдена.

Тај пакет дио је посљедњих остатака средстава Иницијативе за безбједносну помоћ Украјини (УСАИ), фонда који је Бајденова администрација користила да купује оружје, уместо да Украјини шаље оружје из америчких залиха, преноси Ројтерс.

Администрација је такође најавила слање оружја у вриједности од 125 милиона долара које је омогућено коришћењем предсједничког овлашћења за повлачење средстава, законског механизма који овлашћује Бајдена да преноси вишак артикала и услуга из америчких залиха без одобрења Конгреса током ванредног стања.

Из Пентагона је саопштено да оружје које ће бити испоручено Кијеву укључује додатну муницију за противваздушну одбрану система земља-ваздух (НАСАМС), муницију за високо покретне артиљеријске ракетне системе (ХИМАРС), артиљерију калибра 105 и 155 милиметара, ТОВ противтенковско оружје, противпешадијске мине, малокалибарско оружје и десетак камиона.

Од почетка руске инвазије у фебруару 2022. САД су послале око 44 милијарде долара безбједносне помоћи Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана