САД распоређују стратешке бомбардере у Румунији

Г.С.
Foto: TopWar.ru

БУКУРЕШТ - Два стратешка бомбардера Б-52Х „стратофортрес“ Ратног ваздухопловства САД, из састава 2. бомбардерског крила у бази Берксдејл у Луизијани, стигла су у недЈељу у ваздухопловну базу „Михаил Когалничану“ у Румунији, саопштила је команда америчких ваздухопловних снага, која подсјећа да су их током лета ка Румунији изнад Баренцовог мора, пресрела два руска авиона.

Распоређивање два америчка бомбардера у румунској бази значи да ће први пут амерички стратешки бомбардери полетати са територије Румуније, пише сајт „Авиационист“. 

Подсјећања ради, „Михаил Когалничану“ је у процесу обнављања и ширења, а у плану је да ово постане највећа НАТО база на европском континенту.

Појашњавајући јучерашњи догађај изнад Баренцовог мора, америчке ваздухопловне снаге у Европи саопштиле су да, док су летели „у међународном ваздушном простору и у складу са међународним правом“, америчке авионе Б-52 пресрела су два руска борбена авиона изнад Баренцовог мора у недељу око осам часова по средњоевропском времену.

Наводи се да амерички авиони „нису мењали курс због пресретања и наставили су по плану лета без инцидената крећући се ка ваздухопловној бази Михаил Когалничеану“.

Током ангажовања у Румунији, авиони Б-52 ће дјеловати у оквиру 20. експедиционе бомбардерске ескадриле и интегрисаће се са савезницима НАТО и другим међународним партнерима ради усклађивања способности и обезбјеђивања безбедносних обавеза у области одговорности америчке војне команде у Европи, што значи да ће амерички стратешки бомбардери први пут полетати у мисије из Румуније, преноси РТ.рс.

Подсјећања ради, финска војска саопштила је јуче да су два америчка бомбардера Б-52Х прелетјела њен ваздушни простор у оквиру вјежбе летења, након чега су напустили фински ваздушни простор преко града Пори на југозападу земље.

У вјежби су учествовала и два авиона за допуну горива КЦ-135 и један авион за допуну горива у ваздуху КЦ-46, сва три такође из САД.

Претходно је Министарство одбране Руске Федерације саопштило да је изнад Баренцовог мора откривена група ваздушних циљева која се приближавала државној граници Руске Федерације.

Да би се идентификовао ваздушни циљ и спријечило нарушавање државне границе Руске Федерације, у ваздух су подигнути ловци МиГ-29 и МиГ-31 из састава дежурних снага Ратног ваздухопловства РФ.

„Руске борбене посаде идентификовале су ваздушни циљ као пар стратешких бомбардера Б-52Х америчког ваздухопловства. Како су се руски ловци приближавали, амерички стратешки бомбардери су почели да се удаљавају од државне границе (ваздушног простора) Руске Федерације“, пише Министарство одбране.

Након успјешно обављене акције и спречавања нарушавања ваздушног простора Русије, руски авиони су се безбједно вратили на своје матичне аеродроме.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана