САД против прекида ватре између Израела и Хамаса

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

Осамнаести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Начелник генералштаба израелске војске: Спремни смо за копнену инвазију Иако је било незваничних најава да ће бити ослобођено око 50 талаца, Хамас пустио само двије старије жене. Од почетка сукоба у Гази погинуло 5.087 особа.

Палестинци: Израелци за сат времена убили око 50 особа у Гази

Палестинско министарство здравља саопштило је данас да је око 50 особа убијено за сат времена у ваздушним нападима израелске војске (ИДФ) на Појас Газе.

Из министарства су навели да ИДФ сада гађа мете широм Газе, преноси Си-Ен-Ен. Са друге стране, израелска војска наводи да нема информације о жртвама у Појасу Газе.

У Газу вечерас ушло осам камиона са хуманитарном помоћи

Палестински Црвени крст саопштио је да је осам камиона са хуманитарном помоћи вечерас ушло у Појас Газе преко прелаза Рафа на граници са Египтом.

Пет камиона је натоварено водом, два храном и један лијековима, наводи се у објави Црвеног крста на друштвеној мрежи Икс (Твитер). Од суботе је у Појас Газе ушло 58 камиона са хуманитарном помоћи, што је недовољно с обзиром на ситуацију у тој области, наводе из међународне заједнице.

Изреал тражи да Гутереш поднесе оставку

Израел је током дебате Савјета безбједности УН о ситуацији на Блиском истоку позвао генералног секретара УН Антонија Гутереша да поднесе оставку након што је рекао да је палестински народ 56 година под окупацијом.

Израелски амбасадор Гилад Ердан је рекао да ће Изарел морати да преиспита свој однос са УН након изјаве Гутереша о нападу Хамаса 7. октобра.

Гутереш је навео се терористички напад Хамаса “није догодио у вакууму” и да ниједна страна у оружаном сукобу није изнад међународног хуманитарног права.

-Дефинитивно ћемо морати да преиспитамо наше односе са УН -рекао је Ердан новинарима.

Трудо: Отава подржава идеју хуманитарне паузе

Канада подржава идеју хуманитарне паузе у рату Израела и Хамаса како би хуманитарна помоћ могла стићи до палестинских цивила у Гази, рекао је данас канадски премијер Џастин Трудо.

-У току су разматрања о потреби да се уведу хуманитарне паузе и мислим да је то нешто што Канада подржава -рекао је Трудо новинарима.

Он је додао да је приоритет Отаве заштита цивила и ослобађање талаца.

САД против прекида ватре између Израела и Хамаса

Портпарол Бijеле куће Џон Кирби изјавио је данас да је администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена против прекида ватре између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

-Прекид ватре ће сада користити само Хамасу - рекао је Кирби на конференцији за новинаре, али није прецизирао да ли се САД противе и хуманитарном прекиду ватре на који позивају Уједињене нације, преноси Ал Џазире.

Говорећи о нападима на америчке трупе на Блиском истоку у посљедњих година, Кирби је рекао да америчка администрација схвата "веома, веома озбиљно".

Стејт департмент је раније саопштио да би прекид ватре омогућио Хамасу да се прегрупиште.

 

УН: Данас ниједан камион са хуманитарном помоћи није ушао у Појас Газе

Уједињене нације су саопштиле да данас ниједан камион са хуманитарном помоћи није ушао у Појас Газе, упркос томе што је најављено да ће 20 камиона ући преко прелаза Рафа, на граници са Египтом.

-Надамо се да ће помоћ можда сутра ући у Газу - рекао је портпарол УН Ери Канеко, преноси Ал Џазира. У Појас Газе су од суботе ушла 54 камиона пуна хране, лијекова и воде, што је генерални секретар УН Антонио Гутереш описао као “капљицу помоћи у океану потреба” локалног становништва.

Сирене за ваздушну опасност на југу Голанске висоравни

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се данас у јужном дијелу Голанске висоравни, упозоравајући на могући ракетни напад из Сирије.

Израелско Министарство одбране саопштило је да истражује шта је изазвало узбуну, преноси Тајмс оф Израел.

Лист наводи да је велики број минобацачких пројектила испаљен из Сирије на сјеверни дио Израела.

Голанска висораван је област на граници Израела и Сирије, чије је двије трећине Израел анектирао након шестодневног рата 1967. године, док је источна трећина остала дио Сирије.

Небензја: Русија припремила свој нацрт резолуције о рату Израела и Хамаса

Русија у Савјету безбједности неће подржати амерички приједлог резолуције о ситуацији у вези са Израелом и Појасом Газе, јер у њој нема позива на прекид ватре, изјавио је данас стални представник Русије у УН Василиј Небензја и казао да је Москва припремила свој нацрт резолуције.

Небензја је на сједници Савјета безбједности истакао да је Русија дубоко увјерена да је главни сигнал који цијели свијет сада чека од тог тијела захтјев за тренутним и безусловним прекидом ватре, а да је то “управо оно чега нема у америчком нацрту”.

-Стога, ми не видимо смисао у томе и не можемо да подржимо тај пијредлог. Очекујемо да ће то учинити и већина наших колега у Савјету безбједности - рекао је Небензја, пренијеле су РИА Новости. Са друге стране, навео је да не постоји разлог да не буде усвојен руски нацрт резолуције у којем се тражи моментални и одржив прекид ватре, хитно укидање наредбе да се становници у Појасу Газе преселе на југ те области, као и безусловно ослобађање цивилних талаца. Поред тога, у нацрту резолуције се осуђује напад палестинске милитантне групе Хамас на Израел 7. октобра, али и “неселективни напади на цивиле у Појасу Газе”.

Блинкен: Гдје је гнушање земаља на терористичке нападе Хамаса?

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је данас на министарском окупљању Савјета безбједности Уједињених нација да је током његових разговора са свјетским лидерима од почетка Хамасовог напада постојао договор да земље имају право да одговоре на терориситчке нападе на цивиле.

Блинкен, међутим, указује да нису сви то рекли јавно, пренио је “Тајмс оф Израел”.

-Мора се поставити питање - гдје је бијес? Гдје је гнушање? Гдје је одбацивање? Гдје је експлицитно осуђивање таквог хорора? -рекао је Блинкен, показјући фотографије цивила и дјеце које је убио Хамас, наводи “Тајмс оф Израел”.

Амерички државни секретар позвао је државе да учине све што је у њиховој моћи да обезбиједе ослобађање преосталих 220 талаца из Газе.

Блинкен је рекао и да САД не желе конфликт са Ираном, али да ће одговорити уколико Техеран или њихове групе нападну америчко особље.

-У то не сумњајте, бранићемо наш народ, бранићемо нашу безбједност брзо и одлучно - рекао је Блинкен. Он је апеловао на чланице СБ УН да скрену пажњу Ирану на “малигну регионалну активност” и да их упозоре да не отварају нови фронт против Израела.

-Дјелујте као да је у питању безбједност и стабилност цијелог региона и шире, јер заиста тако јесте -додао је он.

Небензја: Русија неће подржати амерички приједлог резолуције о Израелу и Хамасу

Русија у Савјету безбједности неће подржати амерички приједлог резолуције о ситуацији у вези са Израелом и Појасом Газе јер у њој нема позива на прекид ватре, изјавио је данас стални представник Русије у УН Василиј Небензја.

Он је на сједници Савјета безбједности истакао да је Русија дубоко увјерена да је главни сигнал који цијели свијет сада чека од тог тијела захтјев за тренутним и безусловним прекидом ватре, а да је то “управо оно чега нема у америчком нацрту”.

-Стога, ми не видимо смисао у томе и не можемо да подржимо тај приједлог. Очекујемо да ће то учинити и већина наших колега у Савјету безбједности - рекао је Небензја, пренијеле су РИА Новости. Претходно је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш на сједници Савјета безбједности позвао на хитан хуманитарни прекид ватре у Појасу Газе и нагласио да “ужасни напади” палестинске милитантне групе Хамас на Израел не могу оправдати “колективно кажњавање палестинског народа”.

Након што су прошле недјеље уложиле вето на резолуцију о хуманитарној помоћи Гази, САД су припремиле нацрт резолуције о ситуацији на Блиском истоку, у којој се, како су извијестили амерички медији, не позива на прекид ватре и у којој се наводи да Израел има право да се брани.

Гутереш:Ужасни напад Хамаса не може оправдати колективно кажњавање Палестинаца

Свијет не смије да изгуби из вида једину реалистичну основу за мир на Блиском истоку, а то је рјешење са двије државе, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутереш.

-Чак и у овом тренутку велике и непосредне опасности не смијемо изгубити из вида једину реалистичну основу за истински мир и стабилност - рјешење које подразумијева двије државе - рекао је Гутереш.

Он је упозорио да ће испоруке горива у Појас Газе бити исцрпљене за неколико дана, што ће бити још једна катастрофа на палестинским територијама.

Гутереш је истакао да ако нема горива, не може се испоручити хуманитарна помоћ, болнице неће имати струју, а вода за пиће се не може прочистити нити пумпати.

Антонио Гутереш позвао је на хитан хуманитарни прекид ватре у Појасу Газе и нагласио да “ужасни напади” палестинске милитантне групе Хамас на Израел не могу оправдати “колективно кажњавање палестинског народа”.

-Ниједна страна у оружаном сукобу није изнад међународног хуманитарног права - поручио је Гутереш на сједници Савјета безбједности УН посвећеној рату на Блиском истоку, преноси Гардијан.

 

Хагари:Израелска војска спремна за сљедећу фазу рата,чека инструкције

Портпарол израелске војске Данијел Хагари изјавио је данас да је израелска војска спремна и одлучна за сљедећу фазу рата и да чека политичке инструкције.

Хагари је рекао да Израел учи из америчког искуства на Блиском истоку, али да је њихов рат на њиховим границама, а не хиљадама километара од Израела и додао да очекује да ће се борбе водити недјељама, пренео је Ројтерс.

Хагари је рекао да Египат игра кључну улогу у преговорима за ослобађање талаца из Газе, што је, како је рекао, приоритет за Израел.

СЗО: Из безбједносних разлога немогућа дистрибуција горива и лијекова у Гази

Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да и даље није у могућности да дистрибуира гориво нити есенцијални медицински материјал великим болницама на сјеверу Газе због недостатка безбједносних гаранција.

 СЗО је позвала на “тренутни хуманитарни прекид ватре да би здравствени материјал и гориво могли безбједно да се испоруче широм цијелог Појаса Газе”, пренио је Ројтерс.

Свјетска здравствена организација је раније данас саопштила да је скоро двије трећине здравствених установа у Гази престало да ради усљед масовног и смртоносног повећања израелских ваздушних напада на тој територији, пренио је АП.

Укупно 46 од 72 здравствене установе, укључујући 12 од 35 болница, престало је да функционише широм Газе, саопштила је СЗО. Палестински здравствени званичници рекли су да је недостатак струје и горива за генераторе због израелске блокаде, као и штета од ваздушних удара, приморала многе објекте да прекину да раде.

Макрон упозорио да се не врше напади на Израел

Предсједник Француске Емануел Макрон упозорио је разне регионалне актере, укључујући Иран и либански Хезболах, да не нападају Израел и тиме ризикују отварање новог фронта.

Он је говорио током заједничке конференције за новинаре са израелским премијером Бењамином Нетањахуом у Јерусалиму.

"Желим да упозорим Хезболах, Владу Ирана, Хуте у Јемену и друге актере у региону који пријете Израелу да не ризикују отварање новог фронта", изјавио је Макрон.

Макрон је рекао да би такав потез отворио пут регионалном сукобу "у којем би све стране биле губитници", јавио је ТАСС.

Ситуација на Блиском истоку нагло је ескалирала након напада палестинског Хамаса на Израел 7. октобра, који је извршен због израелских поступака усмјерених против џамије "Ал Акса" у Јерусалиму.

Израел је одговорио ваздушним нападима и увео потпуну блокаду Појаса Газе.

Израелске снаге почеле су да врше нападе и на дијелове Либана и Сирије, а у току су сукоби и на Западној обали.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан упозорио је 15. октобра да би сукоб могао да се прошири уколико израелска војска наставља да гађа цивиле у Појасу Газе. 

ИДФ бациле летке тражећи од Палестинаца да им пруже информације о таоцима
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су бациле летке у Појас Газе тражећи од Палестинаца да пруже Израелу информације о таоцима које држи терористичка група Хамас.

"Ако желите бољу будућност за себе и своју дјецу, предузмите акцију и дајте нам чврсте и корисне информације што прије у вези са таоцима у вашем крају", наводи се у летку, пренио је "Тајмс оф Израел".

Израелска војска увјерава Палестинце да ће уложити максималне напоре да им обезбиједи сигурност, гарантује повјерљивост и финансијску награду.

Тајани: Експлозија у болници у Гази није од израелске ракете,број мртвих је мањи
 Италијански министар спољних послова Антонио Тајани изјавио је данас да експлозију у болници у граду Газа прошле недјеље није изазвала ракета коју је испалио Израел и такође, довео у питање број погинулих који су саопштили палестински званичници.  

"Морамо да избегнемо негативан утицај пропаганде, јер ту ракету за коју је речено да је изазвала 500 смртних случајева, у стварности било је око 50 људи... није лансирао Израел," рекао је Тајани за телевизију Скај ТГ24, пренио је Ројтерс.

Министарство здравља Газе саопштило је да је број погинулих у болници 471. 

Тајани није рекао на којим доказима се заснивају његове тврдње.    

Макрон стигао у Тел Авив састанци са Нетањахуом, Херцогом и опозиционим лидерима

Француски предсједник Емануел Макрон слетио је данас у Тел Авив, јавила је телевизија Ројтерс.

Он ће се састати са израелским премијером Бењамином Нетањахуом, израелским предсједником Исаком Херцогом и опозиционим лидерима центра Бенијем Ганцем и Јаиром Лапидом.

Израел потврдио да су два таоца ослобођена из заробљеништва Хамаса
Израел је потврдио да су ослобођена два таоца из заробљеништва Хамаса, али је навео да није учествовао у том процесу, пренијели су израелски медији. 

Међународни комитет Црвеног крста саопштио је да је помогао да се олакша ослобађања талаца и да је омогућио њихов транспорт из Газе, преноси Би-Би-Си. 

Како наводи "Тајмс оф Израел", ослобођене су две жене - Нурит Купер (79) и Јахвед Лифшиц (85).

Израелски Канал 12 је навео да су породице Купер и Лифшиц обавијештене о њиховом пуштању из заробљеништва Хамаса.

 

Израелска војска гађала око 400 циљева Хамаса у Појасу Газе
Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас да је током протеклог дана извела нападе на око 400 циљева Хамаса у Појасу Газе и убила неколико команданата на терену и других терористичких оперативаца.

Према ИДФ-у, недавни удари су били фокусирани на Хамасове центре широм Појаса Газе, укључујући неколико у џамијама, и на терористичке оперативце који припремају ракетне нападе на Израел.

ИДФ је саопштила да је током ноћи изведен удар и на улаз у тунел Хамаса на обали Газе и командне центре, преноси "Тајмс оф Израел".

У недавним ударима погинуло је неколико високих официра Хамаса, укључујући замјенике команданта батаљона Нусеират, Шати и Фуркан терористичке групе, саопштила је ИДФ.

 

Бајден: Одржати континуирано допремање хуманитарне помоћи Гази

Предсједник САД Џо Бајден је, у телефонском разговору са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, истакао да је неопходно да се одржи "континуирани ток“ допремања хуманитарне помоћи Гази, преноси Ројтерс.

Бајден је такође поздравио ослобађање још два таоца из Газе и поново нагласио да је посвећен напорима да се обезбиједи ослобађање преосталих Хамасових талаца.

Предсједник САД је обавестио израелског премијера о америчкој подршци и напорима на регионалном одвраћању пријетње, укључујући ново распоређивање америчке војске, наводи Бијела кућа.

Галант: Копнена инвазија на Газу биће "смртоносна" за Хамас

Министар одбране Израела Јоав Галант поново се обратио војницима код Газе поновивши да ће Израел извести копнену офанзиву на ту енклаву. Додао је да су трупе спремне и да ће то бити "смртоносни" напад.

Изаелска војска (ИДФ) навела је да је посљедњим акцијама авијација извршила 320 удара. Уништени су тунели, осматрачнице, на десетине стамбених зграда и још једна џамија у којој су се наводно крили терористи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана