САД презадужене: Дуг изашао на 31,4 билиона долара

GS
Foto: Debt

Опасно приближавање рока за подизање ограничења за национални дуг којим би САД избјегле банкрот скренуо је пажњу на дуг од 31,4 билиона долара којег су нагомилале Владе САД-а. Земља је досегла своју тренутну горњу границу дуга средином јануара и очекује се да ће остати без готовине како би могла платити све своје рачуне 1. јуна, упозорила је министрица финансија Јанет Јелен Конгрес, упозоравајући да је тачан "датум Икс" " јер задана вриједност остаје флуидна.

Постизање договора

Док предсједник Џо Бајден и водећи законодавци, укључујући предсједавајућег Заступничког дома Кевина Мекартија, раде на постизању договора, ево што треба знати о томе како је САД до сада нагомилао своје дугове.

Готово сваке године држава потроши више него што прикупи на порезе и друге приходе, што резултира дефицитом. Државни дуг, који је сада на историјско високој разини, резултат је накупљања дефицита током времена. Само пет пута у протеклих пола вијека САД су оствариле суфицит, посљедњи пут 2001. године.

- Свака страна у политичком кругу може кривити ону другу, али дуг је математички само неусклађеност - рекао је за АБЦ Њус Кент Сметерс, професор на Пословној школи Вартон Универзитета у Пенсилванији који је прије радио у нестраначком Конгресном уреду за буџет.

САД има дуг од свог оснивања и само је једном био потпуно без дуга, 1835. године. Државни дуг значајно је порастао од раних 1980-их и под републиканском и под демократском управом. Највећи постотак повећања дуга догодио се за вријеме предсједника Роналда Реагана и Џорџа Буша, који су обојица донијели смањење пореза што је довело до великих дефицита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана