САД: Пожар са ватреним вртлозима у Калифорнији проширио се и на Неваду

Tanjug
Foto: 8news

САКРАМЕНТО- Амерички ватрогасци боре се са "ватреним вртлозима" у калифорнијском националном резервату Мохаве док велики шумски пожар постепено захвата и сусједну савезну државу Неваду у јеку опасног топлотног таласа праћеног снажним вјетровима.

Пожар је избио у петак у близини забаченог планинског подручја кањона Карутерс, дијела огромног природног резервата, потом се у недељу проширио преко државне границе Неваде и послао облак дима даље на исток, све до долине Лас Вегаса, преноси АП.

Измаглица проузрокована димом заклонила је у подне сунце изнад Лас Вегаса и поглед према планинама које окружују овај град и његова предграђа.

Због слабе видљивости, летови на међународном аеродрому Хари Рид у Лас Вегасу одложени су на скоро два сата.

Ватрени вртлог, који се назива и ватрени торнадо, заправо је "вртложни стуб ватре" који настаје када се комбинују интензивна топлота и турбулентни ветрови, саопштено је из управе Националног резервата Мохаве.

Пожар назван Јорк је избио у планинском ланцу Њујорк у Калифорнији, а ватрени вртлози, који могу бити високи од једног до неколико десетина метара са различитим брзинама ротације, примећени су у недељу на сjеверном делу Националног резервата Мохаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана