Блинкен: Прекид ватре би омогућио прегруписавање Хамаса

ГС/Агенције
Блинкен: Прекид ватре би омогућио прегруписавање Хамаса

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 29. дан. САД су потврдиле да њене ненаоружане беспилоне летјелице, односно дронови, прелијећу Појас Газе још од како је палестинска милитантна група Хамас извршила напад на Израел 7. октобра.Амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар ратне владе Израела Бени Ганц разговарали су  о настојањима да се ''одржи мир и стабилност на Западној обали.

АФП Тражи истрагу о гађању дописништва у Гази

АФП позвао је данас Израел да обави "темељну и транспарентну истрагу" о умијешаности своје војске након што је у нападу озбиљно оштећена канцеларија ове агенције у Гази, која је током претходних седмица изложена бомбардовању.

- АФП је "узео у обзир недавне изјаве портпарола израелске војске у вези са „војним ударом у близини (канцеларије АФП-а), који је могао да изазове рушење" - наводи се у саопштењу.

Агенција додаје да ова изјава сама по себи не објашњава обим штете причињене дописништву АФП-а, које се налази на посљедњим спратовима зграде од 11 спратова.

Инцидент се догодио у четвртак, 2. новембра.

-Удар на канцеларије једне међународне новинске агенције шаље дубоко забрињавајућу поруку свим новинарима који раде у тако тешким условима у Гази - рекао је предсједник и извршни директор АФП-а Фабрис Фриз.

Хамас тврди да је нестало 60 талаца због израелских удара

Наоружано крило Хамаса саопштило је данас да је више од 60 талаца нестало због израелских ваздушних напада на Газу.

Абу Убаида, портпарол "Бригаде Из ел Дин ал Касам", објавио је на друштвеним мрежама да су 23 тијела израелских талаца остала под рушевинама.

"Изгледа да никада нећемо моћи да дођемо до њих због наставка бруталне агресије у оквиру окупације Газе", рекао је Убаида. Ројтерс није био у могућности да провјери изјаву портпарола.

Израелска војска саопштила је раније да је Хамас одвео 240 талаца у Појас Газе послије напада 7. октобра.

Блинкен: Прекид ватре би омогућио прегруписавање Хамаса  

Сједињене Државе вјерују да би Хамас у случају прекида ватре у израелској војној офанзиви у Гази остао на том мјесту и добио прилику да се прегрупише и изврши нападе сличне онима од 7. октобра, изјавио је данас амерички државни секретар Ентони Блинкен

"У овом тренутку сматрамо да би прекид ватре једноставно оставио Хамас на мјесту, способан да се прегрупише и понови оно што је урадио 7. октобра", рекао је Блинкен на конференцији за новинаре послије разговора са колегама из Јордана и Египта у Аману.

Блинкен је изјавио да Вашингтон и арапске државе вјерују да статус кво у Гази под контролом Хамаса не може да се настави и да је са својим арапским колегама разговарао о томе како да се са двије државе утврди пут ка рјешењу.

Блинкен је рекао да је Вашингтон забринут због насиља које врше екстремистички досељеници на Западној обали.

Јордански и египатски министри спољних послова позвали су на хитан прекид ватре између Израела и Хамаса, али је Блинкен заузео став да би то било контрапродуктивно. Он је јасно ставио до знања да је најдаље што ће отићи подршка хуманитарној паузи да би се дало вријеме за испоруку хуманитарних залиха и извлачење цивила из Газе, пренио је АП.

Израелски авиони гађали мете дуж границе са Либаном

Израелски борбени авиони извршили су данас ваздушне ударе дуж границе са Либаном, а милитантна група Хезболах напала је неколико позиција израелске армије, јавио је АП.

Хезболах је у саопштењу навео да су његови борци напали најмање шест израелских пунктова дуж границе одговарајућим ракетама и оружјем.

Либанска државна Национална новинска агенција извијестила је о ваздушним нападима на ободима неколико пограничних села, укључујући Лабуне и Хибаријех.

На периферији пограничног села Рмејш, након израелског ваздушног удара, подигао се густ сиви дим. Из даљине се чуло артиљеријско гранатирање.

Напади су услиједили дан након што је лидер Хезболаха Сајед Хасан Насралах рекао да је његова група већ ангажована у до сада невиђеним борбама на граници и запријетио даљом ескалацијом.

Хамас: Породичну кућу Исмаила Ханијеа у Гази користила његова два сина

Породичну кућу прогнаног лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у граду Гази, која је уништена у израелском нападу, користила су његова два сина, рекао је данас високи званичник Хамаса Гази Хамад.

Хамас нема информациије о жртвама или штети приликом тога напада, објавио је "Тајмс оf Израел".

Кућа се налазила у четврти Ал-Шати у граду Гази.

Ханије, бивши помоћник оснивача Хамаса Ахмеда Јасина, који је убијен у израелском ваздушном нападу 2004. године, налази се у егзилу од 2019. године, а живи на релацији Турска - Катар. Израелски дрон испалио је ракету на кућу политичког лидера палестинске милитантне групе Хамас Исмаила Ханијеа у Гази.

Породице талаца спавају испред сједишта ИДФ захтијевајући њихово ослобађање

Чланови породица више од 240 талаца које држи Хамас у Појасу Газе спавају испред сједишта Израелских одбрамбених снага (ИДФ) у Тел Авиву, захтијевајући веће ангажовање израелских власти за ослобађање талаца и кажу да неће ићи кући док њихови најмилији не буду ослобођени. Породице талаца захтијевају од владе и војске да учине више да се обезбиједи повратак отетих које Хамас држи од 7. октобра, објавио је Тајмс оф Израел.

Породице такође захтијевају да Израел одбије било какво примирје са Хамасом које не би укључивало ослобађање талаца.

-Нећемо ићи кући док се они не врате кућ и -рекла је Меирав Лешем Горе, чија је ћерка Роми талац. У Тел Авиву се вечерас очекују велики протести на којима ће се захтијевати ослобађање талаца.

Ердоган: Газа мора бити дио независне, суверене палестинске државе послије рата

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган сматра да Газа мора бити дио независне, суверене палестинске државе, када се рат Израела и Хамаса заврши.

Он је додао да Анкара неће подржати модел, како је навео, “постепеног брисања Палестинаца из историје”.

Ердоган је у обраћању новинарима током повратка из Казахстана, такође рекао да је шеф турске обавјештајне службе Ибрахим Калин у контакту са израелским и палестинским властима, као и са Хамасом, преноси Ројтерс.

Он је оцијенио да израелски премијер Бењамин Нетањаху није неко са ким је могућ наставак разговора, али је додао да Анкара неће прекинути везе са Израелом, наводи Хабертурк.

Ердоган сматра да Европска унија (ЕУ) није заузела поштен став о рату између Израела и Хамаса и ситуацији у Појасу Газе и да је као резултат тога повјерење у блок “дубоко пољуљано”.

Подршка коју су европске земље показале Израелу произишла је из “њихових дугова” због холокауста, додао је Ердоган.

Погинуло 15 људи у удару на школу под управом УН

У израелском ваздушном нападу на школу коју воде УН у избјегличком кампу Џабалија у Гази погинуло је 15 људи, а десетине су повријеђене, изјавио је данас шеф болнице Ал Шифа Мухамед Абу Селмејах.

У школи су била смјештена расељена лица.

Абу Селмејах, који има и функцију у Министарству здравља у енклави којом управља Хамас, рекао је да очекује да ће број страдалих бити већи.

Према посљедњим објављеним подацима, укупни број палестинских жртава у Појасу Газе од ескалације насиља 7. октобра премашио је 9.000.

ИДФ: Израел извео циљани напад у јужној Гази, убијено више оперативаца Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су током ноћи извеле “циљани напад” у јужном дијелу Појаса Газе, током којег су убили више оперативаца палестинске милитантне групе Хамас.

ИДФ је навео да је ограничена операција, коју су извеле инжењеријске снаге и тенкови, имала за циљ да буду мапиране зграде, као и да подручје буде очишћено од постављених експлозивних направа, објавио је Тајмс оф Израел.

Израелска војска је фокусирала копнену офанзиву на сјеверни дио Појаса Газе, али је извела и ограничене упаде у јужну Газу да би, како је наведено, припремила то подручје за будуће фазе рата. Сукоб Израела и палестинске милитантне групе Хамас почео је 7. октобра, када је Хамас прво извео ракетирање југа Израела, а потом и копнени упад, током кога је убијено око 1.400 Израелаца, а више од 240 људи одведено као таоци у Појас Газе.

Пентагон: Шири регионални сукоб на Блиском истоку успјешно се спречава

Шири регионални сукоб на Блиском истоку успјешно се спречава, саопштио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.

Он је у разговору за ББЦ изјавио да је у овом тренутку примјетно да је рат између Израела и милитаната Хамаса ограничен и да је спријечено његово ширење.

Рајдер је то рекао након што је вођа либанске шиитске исламистичке групе Хезболах Хасан Насралах јуче одржао први говор од напада палестинских милитаната Хамаса на Израел 7. октобра, у којем је најавио могућу даљу ескалацију, али без конкретних позива на већи напад на израелске снаге.

Хезболах, кога подржава Иран, спорадично напада израелске снаге на либанско-израелској граници и гранатира израелску територију.

На питање да ли је Хезболах успјешно одвраћен од уласка у сукоб, Рајдер је рекао да је “кључни фокус америчке владе и Министарства одбране да непријатељства не прерасту у шири регионални сукоб”.

САД су јуче позвале Хезболах да не ''користи'' рат између Израела и палестинске милитантне групе Хамас, након што је Насралах рекао да су ''све опције отворене''.

-САД не траже ескалацију или ширење сукоба који је Хамас донио у Израел. Ово има потенцијал да постане крвавији рат од рата Израела и Либана 2006. САД не желе да се сукоб прошири на Либан - рекао је портпарол Савјета за националну безбједност Бијеле куће Џон Кирби.

Насралах је јуче упозорио да су на либанском фронту “све опције отворене” и додао да је добио поруке да ће САД бомбардовати Иран ако Хезболах настави операције на граници са Израелом. Истакао је се регионални сукоб може спријечити ако буде обустављена, како је навео, “агресија” на Појас Газе, за коју је рекао да је “америчка агресија” и додао да Вашингтон може да натера Израел да обустави ту агресију.

 

ИДФ: Израел погодио двије терористичке ћелије Хезболаха у јужном Либану

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су данас погодиле “две терористичке ћелије Хезболаха” у јужном Либану.

ИДФ је навео да су ћелије планирале да отворе ватру на Израел, вјероватно противтенковским навођеним пројектилима, објавио је Тајмс оф Израел.

ИДФ истиче да је такође погодио осматрачницу која припада Хезболаху у јужном Либану. Хезболах, кога подржава Иран, спорадично напада израелске снаге на либанско-израелској граници и гранатира израелску територију, поготово од почетка сукоба палестинске милитантне групе Хамас и Израела 7. октобра.

Погођена кућа политичког лидера Хамаса који није у Гази

Израелски дрон испалио је ракету на кућу политичког лидера палестинске милитантне групе Хамас Исмаила Ханијеха у Гази, који се налази ван те енклаве, објавио је радио Ал Акса.

Није познато да ли су чланови породице Ханијеха били у кући у тренутку напада, преноси Ројтерс. Политички лидер Хамаса није у Појасу Газе од 2019. године, а живи на релацији Турска-Катар.

Настављени удари широм Појаса Газе

Палестинци у Гази извијестили су о израелским ваздушним нападима широм опкољене енклаве, укључујући јужни дио обалског појаса, гдје је Израел упутио цивиле да потраже уточиште док се његова копнена операција интензивирана на сјеверу.

У извјештајима се помињу ваздушни напади у граду Гази, који је у фокусу израелске кампање за разбијање владајућих милитаната из Хамаса, пренио је АП.

Гађана је западна периферија града и околина болнице Ал Кудс.

Израелска војска је, према наводима локалног становништва, извршила више удара у близини болнице у посљедњих неколико дана.

У јучерашњем нападу на конвој хитне помоћи у Гази погинуло је 15 људи, саопштили су палестински љекари, што подстиче забринутост за безбједност здравствених радника након што је Израел оптужио Хамас да ова возила користи за превоз бораца, пренио је АФП.

Палестински Црвени полумјесец наводи да је у овом удару повријеђено 60 људи.

Хамас је демантовао да су његови борци били у возилима која су, наводи се у саопштењу, погођена док су превозила рањенике из града Газе према прелазу Рафа са Египтом.

 

Израел забранио камиону са скривеним паковањима кисеоника да пређе у Газу

Израелски инспектори открили су неколико паковања кисеоника намијењених за провјетравање тунела којима управљају терористичке групе у Гази, изјавила су двојица неименованих израелских званичника за Тајмс оф Израел.

- Она нису била за употребу у болницама, већ испод њих. Због тога су била прокријумчарена међу кутијама колачића - рекао је један од званичника и додао да је за сву робу са камиона у којој су пронађена паковања кисеоника забрањен улаз у Газу.

Међутим, ниједан званичник није показао фотографију тих паковања кисеоника, нити су рекли која организација је одговорна за слање камиона.

Откако је Египат отворио прелаз Рафа према Гази прије 11 дана, неколико стотина камиона са товарима хуманитарне помоћи могло је да уђе у Газу након инспекција египатских и израелских власти.

Камиони прво улазе у Египат, где пролазе почетни круг инспекција, затим се одвозе у Израел преко прелаза Ницана, где их прегледа израелска војска, прије него што буду враћени у Египат и одвезени у Газу преко прелаза Рафа, рекао је неименовани израелски званичник, додајући да је таква процедура договорена између Израела, Египта и САД.

Гутереш: Ужаснут сам нападом у Гази на конвој хитне помоћи, сукоб мора престати

 

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је да је “ужаснут” нападом израелских снага на конвој хитне помоћи у Појасу Газе.

Најмање 15 особа је убијено, а 50 рањено у јучерашњем ваздушном нападу Израела на возило хитне помоћи у Појасу Газе, саопштили су палестински здравствени званичници.

Израел, који је преузео одговорност за напад, тврди да су се у возилу налазили милитанти, док здравствени званичници у Појасу Газе под контролом Хамаса кажу да је возило евакуисало повријеђене са сјевера на југ те енклаве, преноси Ројтерс.

-Ужаснут сам пријављеним нападом у Гази на конвој хитне помоћи испред болнице Ал Шифа. Слике тијела разбацаних на улици испред болнице су потресне - навео је Гутереш у саопштењу.

Он је додао и да сукоб Израела и Хамаса у Појасу Газе “мора престати”, преноси Тајмс оф Израел.

Израелска војска (ИДФ) саопштила је раније да је извршила напад на возило хитне помоћи које је користила ћелија Хамаса.

ИДФ је навела да је у нападу убијено више “терористичких оперативаца Хамаса”. Палестински Црвени полумјесец (ПРЦС) саопштио је да је погођено њихово возило у близини болнице Ал Шифа у Појасу Газе. Портпарол палестинског Министарства здравља у Појасу Газе рекао је да је возило хитне помоћи било у медицинском конвоју, који је из болнице путовао до граничног прелаза Рафа, и истакао да је о томе обавијештен Међународни комитет Црвеног крста.

Шеф СЗО: Болнице и пацијенти морају бити заштићени

Генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус изјавио је да је шокиран нападима израелских снага на медицински конвој испред болнице Ал-Шифа у Појасу Газе и поручио да здравствене установе и пацијенти морају бити заштићени.

-Крајње сам шокиран извештајима о нападима на кола хитне помоћи која евакуишу пацијенте у близини болнице Ал-шифа у Гази, што је довело до смрти, повреда и штете. Понављамо: пацијенти, здравствени радници, установе и амбулантна возила морају бити заштићени у сваком тренутку. Увијек -  написао је он на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

Портпарол министарства здравља у Гази Ашраф ел Кудра изјавио је да се у возилима налазило између 15 и 20 тешко рањених пацијената, које је требало пребацити на прелаз Рафа на граници са Египтом.

Политико: САД тражиле од Израела објашњење због напада на избјеглички камп

Амерички званичници тражили су од израелске војске да објасни ваздушни напад који је извела на густо насељени избјеглички камп Џабалија у Појасу Газе раније ове недјеље, у којем је убијено више десетина људи, преноси Политико позивајући се на неименоване америчке и израелске званичнике.

Према ријечима једног америчког званичника, администрација предсједника САД Џозефа Бајдена тражила је од Израела да "детаљно објасни размишљање и процес" који су претходили нападу на избјеглички камп Џабалија.

Како је додао, од Израела је тражено да изведе "прецизно гађање" како би избегао да нашкоди цивилима.

-САД су тражиле објашњење о првом (нападу) на Џабалију - рекао је званичник и додао да је током разговора тражено од Израела да "учини више да избјегне цивилне жртве“. САД су од почетка сукоба постављале питања Израелу о циљевима те земље и како их остварује и позвале да се избјегава повреда цивила - додао је званичник.

Ипак, напомиње Политико, америчка подршка праву Израела да се брани и даље је чврста.

Неименовани израелски званичник рекао је да су званичници Пентагона  питали Израелске одбрамбене снаге о  бомбардовању избјегличког кампа Џабалија на сјеверу Појаса Газе у уторак.

Он тврди да Израел улаже много напора да обезбеди да цивили буду ван опасности.

Блинкен и Ганц разговарали о ситуацији на Западној обали

Амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар ратне владе Израела Бени Ганц разговарали су  о настојањима да се ''одржи мир и стабилност на Западној обали'', саопштено је из Стејт департмента.

Блинкен и Ганц су такође разговарали и о ослобађању око 240 талаца које палестинска милитантна група Хамас држи у Гази, преноси Тајмс оф Израел.

-Блинкен је поново потврдио да САД подржавају право Израела да се брани од тероризма у складу са међународним хуманитарним правом - наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Блинкен је изјавио да су му израелски званичници са којима је разговарао током његове треће посјете од почетка рата Израела и Хамаса обећали да ће осудити насиље израелских досељеника на окупираној Западној обали, да ће га зауставити и да ће пронаћи одговорне.

Блинкен се данас састао и са премијером те земље Бењамином Нетанијахуом и предсједником Исаком Херцогом, као и са опозиционим лидером Јаиром Лапидом.

Он је поновио да САД пружају снажну подршку Израелу да се брани од тероризма ''у складу са међународним хуманитарним правом и потреби да предузме све могуће кораке за заштиту живота цивила'' и затражио хуманитарну паузу у борбама против Хамаса у Гази.

Блинкен је истакао да се мора учинити више на заштити палестинских грађана и нагласио да се рат не смије проширити на друга подручја на Блиском истоку.

-Америчка администрација ће предузети кораке неопходне да спријечи непријатеље Израела, који повлађују Хезболаху, да отворе други фронт. Посвећени смо одвраћању од агресије са било ког дијела и предузећемо неопходне кораке да се изборимо са тим - рекао је он на конференцији за новинаре, додајући да САД остају апсолутно одлучне у том погледу.

Блинкен ће након Тел Авива посјетити Јордан, а постоји могућност да направи  додатна заустављања у региону прије него што отпутује у Азију почетком сљедеће недјеље, додаје се у саопштењу.

САД потврдиле да њени дронови за надзор прелијећу Појас Газе

САД су потврдиле да њене ненаоружане беспилоне летјелице, односно дронови, прелијећу Појас Газе још од како је палестинска милитантна група Хамас извршила напад на Израел 7. октобра.

Портпарол Пентагона Патрик Рајдер је истакао да је улога тих дронова била да дјелују као подршка у настојањима да се ослободе таоци Хамаса.

-САД спроводе ненаоружане летове беспилотним летјелицама изнад Газе, а такође дају савјете и пружају помоћ како би подржале нашег израелског партнера док ради на повратку талаца - наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Раније су уочени дронови МК-9 Рипер који специјлане снаге САД обично користе како прелијећу Газу, а у прошлости су их САД користиле за извођење ваздушних напада у Авганистану.

Међутим, те летјелице првенствено се користе као дронови за надзор, пошто им карактеристике омогућавају да ''лутају'' изнад неке територије и више од 20 сати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана