САД послале чланицама СБ УН нацрт резолуције о Гази који је изнио Бајден

Танјуг
САД послале чланицама СБ УН нацрт резолуције о Гази који је изнио Бајден

ВАШИНГТОН- Америчка амбасадорка у Уједињеним нацијама (УН) Линда Томас-Гринфилд изјавила је да су САД осталим чланицама Савета безбједности УН послале нацрт резолуције којом би био подржан план о прекиду ватре у Гази који је изнио амерички предсједник Џозеф Бајден.

-Бројни лидери и владе, укључујући у региону, прихватили су план и позивамо СБ УН да им се придружи у имплементацији овог плана без одлагања и без додатних услова - навела је Томас-Гринфилд у саопштењу, а преноси АП.

Она је истакла да је важно да се Израел и Хамас придржавају плана након што он буде прихваћен, као и да је битно уједињење Појаса Газе и Западне обале под влашћу Палестинске народне самоуправе.

Томас-Гринфилд је додала да су државе чланице СБ УН раније "константно позивале на кораке који су изнијети у овом плану - враћање талаца кући, обезбеђивање прекида ватре, омогућавање допремања хуманитарне подршке у Газу, обнављање кључних служби и успостављање услова за дугорочни план реконструкције Газе".

Она је позвала државе чланице СБ УН да "не допусте да ова прилика пропадне".

План који је изнио Бајден у петак подржале су Велика Британија, Француска, Немачка, Јапан, Канада и Италија, док су Јордан, Саудијска Арабија, Катар, Египат и Уједињени Арапски Емирати позвали Израел и Хамас да план размотре "озбиљно и позитивно".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана