САД покренуле јединицу свемирских снага у Јужној Кореји

Танјуг
Foto: Агенције

СЕУЛ - Америчке снаге у Јужној Кореји покренуле су данас нову јединицу свемирских снага са циљем да се боље супротставе све већим ракетним и нуклеарним пријетњама Сјеверне Кореје.

Америчка свемирска јединица у Кореји друга је прекоморска свемирска компонента америчких свемирских снага са задатком да надгледа, открива и прати долазеће пројектиле и ракете, као и да ојача свеукупну свемирску способност америчке војске преноси Ројтерс.

Командант америчких снага у Јужној Кореји генерал Пол ЛаКамера изјавио је да ће та јединица додатно оспособити снаге САД у мисији очувања мира и безбједности на Корејском полуострву и у сјевероисточној Азији.

''Америчка војска је захваљујући овој јединици бржа, боље повезана, информисанија, и прецизнија'', рекао је он.

Како наводи Ројтерс, Сеул и Вашингтон настоје да појачају безбједносну сарадњу како би умањили потенцијалну опасност од Сјеверне Кореје, која је раније ове године тестирала интерконтиненталне балистичке ракете које могу да стигну до копна САД.

Министарство одбране Јужне Кореје саопштило је да успостављање америчке свемирске јединице нема никакве везе са учешћем Сеула у постојећим програмима ракетне одбране.

Агенција подсјећа да је ваздухопловство Јужне Кореје раније овог мјесеца успоставило сопствену свемирску јединицу.

Око 28.500 америчких војника стационирано је у Јужној Кореји према споразуму о међусобној одбрани склопљеном након што је Корејски рат завршен примирјем, а не мировним споразумом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана