САД: Подржавамо брзи улазак Шведске и Финске у НАТО

Танјуг
САД: Подржавамо брзи улазак Шведске и Финске у НАТО

ВАШИНГТОН - Портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс рекао је да САД подржавају брзи улазак Финске и Шведске у НАТО, након што је Хелсинки саопштио да су трилатерални разговори са Турском о захтјеву Финске и Шведске за придруживање том војном савезу стављени на паузу.

Прајс је на конференцији за новинаре више пута упитан о ставу Вашингтона о приступању Финске без Шведске, али је одбио да коментарише оно што је назвао "хипотетичким", а не "актуелним питањем".

-Ово је одувијек била дискусија о Финској и Шведској...преласку са савеза од 28 на савез од 30. То је оно што желимо да видимо - рекао је јПрајс.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је у понедјељак да Шведска не треба да очекује подршку његове земље након протеста у близини турске амбасаде у Стокхолму на којем је током викенда спаљена копија Курана.

Фински министар спољних послова Пека Хависто рекао је да је потребна временска пауза од неколико недјеља у разговорима између Финске, Шведске и Турске у вези са плановима двије нордијске земље да се придруже НАТО.

Јапан: Једна особа настрадала, отежан саобраћај због великог снијега

ТОКИО- Велике сњежне падавине погодиле су данас  дијелове Јапана. Најмање једна особа је настрадала, отежан је и саобраћај, док је на стотине летова отказано.

Једна особа је умрла од посљедица невремена, а два друга смртна случаја се истражују да ли су узрокована невременом, рекао је главни секретар јапанске владе Хироказу Мацуно на конференцији за новинаре.

Снијег пада праћен јаким вјетром од уторка широм Јапана, а висина сњежног покривача достигла је рекордних 93 центиметра у граду Манива на западу земље.                       

Домаће авио-компаније, укључујући АНА и Јапан ерлајнс, отказале су више од 300 летова, брзи воз је обуставио или одложио путовања у сјеверном Јапану, пренео је Ројтерс.

Око 3.000 људи заглављено је на двије жељезничке станице у граду Кјото на западу Јапана након обустављања саобраћаја због снега и јаких вјетрова у уторак.

У Јапану се очекује наставак невремена у четвртак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана