САД: Подигнута нова оптужница против Џорџа Сантоса због наводне проневере

Танјуг
САД: Подигнута нова оптужница против Џорџа Сантоса због наводне проневере

ВАШИНГТОН- Против америчког конгресмена из редова републиканаца Џорџа Сантоса подигнута је нова оптужница због наводне проневjере десетина хиљада долара са кредитних картица донатора у његовој изборној кампањи.

У оптужници подигнутој у уторак наводи се да је Сантос дио новца пребацио на свој лични банковни рачун, док је остатак користио за надувавање касе за кампању.

Оптужница од 23 тачке замјењује ону која је подигнута у мају против Сантоса, а терети га за проневјеру новца из кампање и лагање Конгреса о свом богатству, између осталих кривичних дјела, објавио је АП.

У ажурираној оптужници, тужиоци оптужују Сантоса да је користио више од 44.000 долара за своју кампању током периода од неколико мјесеци, користећи кредитне картице донатора без њиховог знања.

Сантос је такође оптужен да је лажно пријавио Федералној изборној комисији да је за своју кампању позајмио 500.000 долара, док заправо није ништа дао и имао је мање од 8.000 долара у банци.

Сантос је оптужен за крађу личних података људи и коришћење кредитних картица својих донатора без њиховог овлашћења, рекао је амерички тужилац Бреон Пис.

Шема преваре са кредитним картицама почела је у децембру 2021. године, убрзо након што Сантос није успио да се квалификује за програм Републиканске странке који би обезбиједио финансијску и логистичку подршку његовој другој кампањи за Конгрес, навели су тужиоци.

Сантос је рекао да нема коментар о новој оптужници против њега.

Он је раније тврдио да није крив, наводећи да је жртва "лова на вјештице".

Сантос ће вјероватно бити осуђен на дугу затворску казну, уколико буде осуђен, објавила је америчка агенција.

До сада се одупирао свим позивима да поднесе оставку, инсистирајући да намерава да се кандидује за поновни избор сљедеће године.

Сантос је изабран за конгресмена на изборима прошле године након чега је почела да се открива  мрежа његових обмана, пренио је АП.

Поред тога што је лагао гласаче о свом истакнутом поријеклу са Волстрита, јеврејском поријеклу, академским и атлетским достигнућима, спасавању животиња, посједу некретнина и још много тога, Сантос је оптужен за спровођење бројних планова са циљем да се обогати и обмане своје донаторе.

Првобитно је ухапшен у мају на основу федералне оптужнице од 13 тачака која га је теретила да је користио средства намијењена за трошкове кампање на фирмирану одећу и друге личне трошкове и непрописно добијао накнаде за незапослене намијењене Американцима који су остали без посла због пандемије.

Сантос је на слободи уз кауцију док чека суђење.

Он је за своје лажи рекао да представљају улепшавање без наношења штете, док је за поједине од финансијских неправилности окривио своју бившу благајницу кампање Ненси Маркс.

Маркс се прошле седмице изјаснила кривом за оптужбу за завјеру за превару, рекавши да је помогла свом бившем шефу да превари потенцијалне донаторе и званичнике републиканске странке подношењем лажних извјештаја о финансирању кампање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана