САД отвориле нову војну базу на пацифичком острву Гваму, прву након 70 година

Танјуг
САД отвориле нову војну базу на пацифичком острву Гваму, прву након 70 година

ХАГАТЊА - Корпус маринаца САД данас је званично отворио своју нову базу на америчком пацифичком острву Гваму, прву након 70 година.

База под називом Блаз, заузима простор од око 4.000 хектара и моћи ће да прими око 5.000 маринаца, преноси CNN.

Изградњу базе делимично је финансирала јапанска влада као дио договора склопљеног током администрације Барака Обаме о пресељењу маринаца са јужног јапанског острва Окинаве, гдје је њихово присуство изазвало негодовање.

Данашње отварање долази у јеку шире стратегије САД о шитрњу и јачања војних снага око Пацифика због све већих тензија са Кином.

-Камп Блаз ће служити као стратешко чвориште док Министарство одбране реализује план Стратегије националне одбране 2022 - наводи се у саопштењу америчке војске.

Тај документ из 2022. наводи два главна приоритета америчког Министарства одбране као што су “одбрана домовине, у складу са растућом пријетњом коју представља Кина” и “одвраћање од стратешких напада против САД, савезника и партнера.”

Камп Блаз прва је база маринаца од 1952. године, када је отворена Логистичка база маринаца у Албанију у америчкој држави Џорџији. Блаз, који још није у потпуности завршен, биће прикључен другој кључној америчкој војној бази, бази ваздушних снага Андерсен на северној висоравни Гвама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана