САД: Отпечаћен извјештај специјалне велике пороте о оптужбама против Трампа

GS
Foto: Reuters

ВАШИНГТОН - Судија из америчке државе Џорџије отпечатио је данас завршни извјештај специјалне велике пороте о оптужбама против бившег америчког предсједника Доналда Трампа због његовог наводног покушаја да поништи резултате предсједничких избора у тој држави 2020. године.

Извјештај је био запечаћен девет мјесеци, а садржи препоруке тужиоцима.
    
Агенција наводи да би документ могао да покаже да ли су поротници сматрали да је било потребно да буду оптужени додатни Трампови савезници поред оних који се већ суочавају са оптужбама. 
    
Специјална велика порота састала се 2021. године на захтјев окружног тужиоца округа Фултон Фани Вилис да би јој помогла у истрази. 
    
Током неколико мјесеци, поротници су тражили судски позив за свједочења 75 свједока, укључујуц́и Трампове сараднике, као што је његов бивши адвокат Руди Ђулијани, републикански сенатор Линдзи Грејем и највиши званичници Џорџије, као што је гувернер Брајан Кемп. 
    
Специјална велика порота није имала овлашц́ења да оптужи осумњичене, али је Виллис искористила доказе које је та порота прикупила да тражи од редовне велике пороте прошлог мjесеца да оптужи Трампа и његове сараднике за заверу и саботажу победе демократског кандидата Џозефа Бајдена у Џорџији. 
    
У оптужници је наведено 30 неоптужених саучесника који су наводно учествовали у завери. 
    
Трамп и 18 његових оптужених сарадника изјаснили су се да нису криви.
    
Трамп је негирао да је починио било какво кривично дјело, наводећи да је жртва политичког прогона. 
    
Упркос правним проблемима, Трамп и даље предњачи за републиканску председничку номинацију сљедеће године, подсјећа британска агенција.
    
Судија Вишег суда округа Фултон наредио је прошле седмице да се отпечати завршни извјештај специјалне велике пороте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана