САД оптужиле руског хакера: Владимиру (40) пријети казна и до 35 година затвора

ГС
САД оптужиле руског хакера: Владимиру (40) пријети казна и до 35 година затвора

Држављанин Русије Владимир Дунајев (40) проглашен је кривим због своје улоге у развоју и ширењу малвера TrickBot, саопштило је Министарство правде САД.

Дунајев је ухапшен у Јужној Кореји у септембру 2021. године и изручен у САД мјесец дана касније.

Према оптужници, Дунајев је развио модификације претраживача и злонамјерне алате који су помогли у прикупљању креденцијала и других података са заражених рачунара, олакшао и побољшао даљински приступ хакерима који користе TrickBot који је направљен тако да отежа детекцију антивирусним програмима.

У оптужници се наводи да је Дунајев одговоран за нападе на 10 жртава у Охају, укључујући једну школу. Прекo системи жртава били су заражени рансомареом, а од њих је тражено да плате за откуп од више од 3,4 милиона долара.

Дунајеву, који се изјаснио кривим, пријети максимална казна од 35 година затвора. Изрицање пресуде је заказано за 20. март 2024. године.

Дунајев је други програмер из групе TrickBot који је ухапшен након Але Вите, летонске држављанке која је осуђена на двије године и осам мјесеци затвора у јуну 2023.

Ове године владе Велике Британије и САД санкционисале су 11 особа за које се сумња да су дио групе за сајбер криминал TrickBot.

ТrickBot, који је почео као банкарски тројанац 2016. године, еволуирао је у вишенаменски малвер који је способан да испоручи додатне малвере на заражене рачунаре и обезбеди почетни приступ за нападе рансомwареа.

Након што је преживјела демонтирање бот мреже, злогласна рансомwаре група Kонти вратила је контролу над операцијом. Међутим, и Kонти и TrickBot претрпјели су велики ударац прошле године након руске инвазије на Украјину, када се Kонти заклео на верност Русији.

Ово је довело до низа цурења информација названих ConstiLeaks и ТrickLeaks које су откриле вриједне детаље из њихових интерних разговора, као и о инфраструктури, што је на крају резултирало гашењем Kонтија и његовом дезинтеграцијом у бројне друге групе, преноси б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана