САД одлучиле да се врате у Унеско, шест година након изласка из организације

Срна
Foto: UNESCO

ВАШИНГТОН - Сједињене Америчке Државе обавестиле су Унеско да су одлучиле да се врате у ту организацију, шест година након што је администрација бившег предсjедника Доналда Трампа одлучила да повуче чланство САД, рекао је портпарол Стејт департмента за портал "Аксиос".

Враћање у Унеско је један од циљева администрације предсjедника Џозефа Бајдена, у настојању да се супротстави ономе што види као растући утицај кинеске владе на дневни ред ове агенције при Уједињеним нацијама, наводи портал.

Након што је Палестинска самоуправа постала пуна чланица Унеска 2011. године, администрација Барака Обаме је престала да финансира организацију јер је то забрањено америчким законом.

У октобру 2017. године, Трампова администрација напустила је Унеско због, како је тада наведено, "анти-израелске атмосфере".

Израел је тада најавио да ће напустити организацију недуго послије САД и то се догодило 2018. године.

У фебруару 2022. године, израелска влада је обавијестила Стејт департмент да се неће противити америчком повратку у Унеско.

Израелска позиција је отворила пут неким демократама и републиканцима у Конгресу да подрже тај корак.

Прошлог децембра, Конгрес је одобрио закон којим ће се одвојити више од 500 милиона долара неопходних да САД плати дуг Унеску и да се врати у организацију као пуноправни члан.

У закон је укључујена клаузула у којој се наводи да ће, ако Палестинци добију статус државе чланице у агенцији УН, САД поново обуставити финансирање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана