САД: Одбијен захтјев бившег предсједника Перуа да не буде изручен Лими

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ВАШИНГТОН - Вијеће америчког апелационог суда одбило је захтјев бившег перуанског предсjедника Алехандра Толеда Манрикеа, да заустави његово изручење у Перу, гдје је оптужен да је наводно примио милионе долара мита као дио великог корупционашког скандала у који су умијешана четири бивша предсједника те земље.

Судија у случају екстрадиције, Томас Хиксон, поништио је Толеду кауцију у сриједу и наложио му да се преда полицији у Сан Франциску.

Толедо ће у петак бити враћен у затвор, на захтјев државног тужиоца Исмаила Ремзија, а није саопштено када ће тачно бити враћен у Перу.

Толедо (77) је оптужен да је узео 20 милиона долара мита од гигантске бразилске грађевинске компаније “Одебрект”, која је признала америчким властима да је подмићивала званичнике да би деценијама добијала уговоре широм Латинске Америке.

Толедо је тражио одлагање екстрадиције док суд не одлучи о његовој жалби на одлуку Стејт департмента да га врати у Перу, пренио је АП.

Толедо, који је био предсједник Перуа од 2001. до 2006. године, ухапшен је у јулу 2019. у својој кући у Менло Парку у Калифорнији.

Првобитно је држан у самици у затвору Санта Рита око 60 километара источно од Сан Франциска, али је пуштен 2020. године због пандемије короне и од тада је у кућном притвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана