САД: Објављен снимак бијелог полицајца како пуца црнкињи у лице

Танјуг
САД: Објављен снимак бијелог полицајца како пуца црнкињи у лице

СПРИНГФИЛД - Америчке власти су објавиле снимак на којем се види како бијели полицајац из државе Илиноис пуца у лице црнкињи, убивши је, након што је она позвала полицију из страха да се у њеном дому налази провалник.

Соњу Меси (36) убио је полицајац Шон Грејсон у њеној кући у Спрингфилду, главном граду државе Илиноис, почетком мјесеца, пише Гардијан.

Она је позвала полицију јер је мислила да неко покушава да провали у њену кућу, а на терен су послати Грејсон и његов партнер.

У току разговора, Грејсон је примијетио лонац кључале воде на шпорету и наложио Меси да га склони како не би избио пожар, истовремено се удаљавајући од жене.

Када га је упитала зашто се помјера, полицајац јој је кроз смијех објаснио да не жели да изгори, а она му је одговорила да ће му се ''одупријети у Исусово име''.

Грејсон је потом извукао пиштољ и кренуо да се приближава жени која се крила иза пулта са подигнутим рукама, говорећи ''Извините, извините''.

Полицајац је пуцао три пута, погодивши је испод ока, уз оправдање да се плашио да ће му просути врућу воду у лице.

Меси је преминула у истој болници као њен предак Вилијам Донеган, кога су у нередима у Спрингфилду 1908. године линчовали бијели Американци.

Грејсон је ухапшен и оптужен по три тачке оптужнице за првостепено убиство и задржан је без кауције до почетка суђења.

Гардијан наводи да је ријетко да полицијски службеник буде ухапшен за убиство грађана, а да такав случај није био познат широј јавности од убиства Џорџа Флојда 2020, које је изазвало масовне протесте широм САД.

Предсједник Џо Бајден издао је саопштење у којем је Меси назвао ''вољеном мајком, пријатељицом, ћерком и младом црнкињом“ која би ''требало да буде жива данас“ и истакао да је њеној породици потребна правда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана