САД: Нећемо оклијевати да уведемо санкције Грузији због закона о страним агентима

Танјуг
САД: Нећемо оклијевати да уведемо санкције Грузији због закона о страним агентима

ВАШИНГТОН - Портпарол америчкој Стејт департмента Метју Милер изјавио је да Сједињене Америчке Државе неће оклијевати да уведу санкције Грузији због Закона о транспарентности страног утицаја који је јуче ступио на снагу у тој земљи након што га је потписао предсједник парламента Шалва Папуашвили.

Милер је на конференцији за новинаре рекао да су САД “веомо забринуте због закона који помјера Грузију са њене демократске путање и који би могао да стигматизује цивилна друштва и угуши слободе окупљања и слободе говора”.

Он је подсјетио да је амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио свеобухватно разматрање односа са Грузијом, што ће потенцијално угрозити милионе долара које та земља добија од САД, као и нову визну политику која ће ускоро ступити на снагу, објављено је на сајту Стејт департмента.

Према закону који је јуче ступио на снагу у Грузији, од НВО које примају више од 20 одсто финансирања из иностранства захтјеваће се да се региструју као “агенти страног утицаја”.

Влада Грузије тврди да је тај закон неопходан како би се сачувала транспарентност и спријечило да се земља увуче у конфликт са Русијом.

Усвајање закона пратили су масовни протести опозиције и грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана