САД моћ чувају флотом и ФЕД-ом

Вељко Зељковић
САД моћ чувају флотом и ФЕД-ом

БАЊАЛУКА - САД са својом Шестом флотом коју чине моћни носач авиона и разарачи, али и са штампаријом попут Федералних резерви (ФЕД) која, ако затреба, може да ради 24 сата дневно, не треба да брину због дуга који тренутно износи 35.000 милијарди, бар не у неком краткорочном периоду.

Каже ово за “Глас Српске” бивши брокер са Волстрита Владимир Ђукановић коментаришући општу пометњу, нервозу и хаос које су на берзама изазвали подаци о америчком дугу, али и могућој рецесији у овој земљи, а које су пратили и разочаравајући статистички подаци о вишемјесечном расту незапослености.

Реагујући на податке, берзе широм свијета почетком ове седмице забиљежиле су пад, при чему су јапанске акције премашиле губитак током “црног понедјељка” 1987. године, јер су страхови од рецесије у САД навели инвеститоре да бјеже од ризичне имовине, док су се кладили да ће смањење каматних стопа бити потребно за спасавање раста.

- Мишљења сам да се ради о пролазним стварима, корекцијама, те да ће се берзе широм света у наредних неколико дана стабилизовати, односно изаћи из црвеног. Примера ради, вредност америчке берзе током ове године претерано је скочила за око 15 одсто. То је био плод такозваног кери трејда, и ово што се данас дешава је у неку руку било очекивано. Што се тиче незапослености у САД, она још није толико драматична, јер износи око четири одсто. Сматрам и да евентуални улазак САД у рецесију, за који многи сматрају да су шансе 50-50, није бар за сада реалан, бар не у некој блиској будућности, поготово јер очекујем да ФЕД ускоро изађе са одлуком да снизи каматне стопе које су дигнуте како би се смањила инфлација - каже Ђукановић.

Сматра и да су апокалиптичне приче о скором краху америчке економије и финансија, а онда узрочно-посљедично и берзи широм свијета, беспотребно надували поједини медији и нестручни аналитичари, који од једног стабла не виде читаву шуму.

- Данас не постоје системски проблеми као, рецимо 2007. и 2008. године, да би дошло до неког већег колапса. Чак је и инфлација добрим делом обуздана и сведена у неке, условно речено, прихватљиве оквире. А ни огроман амерички дуг који се попео на чак 35.000 милијарди долара за сада не представља проблем који би могао изазвати целу лавину. Да ли је проблематичан? Јесте, али док имају ФЕД који може у сваком тренутку наштанцати новца колико је потребно, али и моћну Шесту флоту, не треба да брину о свом дугу - убијеђен је Ђукановић.

На питање да ли је једна таква политика добра, одговара да није те да им се попут бумеранга може вратити. Каже да је један такав сценарио изгледан, али не у блиској будућности, како неки сматрају.

- То је један процес који је, додуше, убрзан од почетка рата у Украјини. Процес дедоларизације јесте узео маха, али не у толикој мери да би угрозио вредност долара, на којој су САД изградиле своју досадашњу моћ. И они ће учинити све да то и заштите, ако треба и поменутом флотом  - поручио је Ђукановић додајући да је вријеме када влада страх - најбоље за куповину акција.

Најпогођенији

Потресе и страхове који су погодили поједине берзе највише су на својој кожи осјетили акционари високотехнолошких компанија. Процјењује се да је тржишна вриједност седам највреднијих компанија на свијету смањена за више од билион долара, а самим тим и богатство милијардера у чијем су власништву. Према подацима за праћење нето вриједности магазина “Форбс” у реалном времену, оснивач “Амазона” Џеф Безос забиљежио је највећи губитак у једном дану. Његово богатство се смањило за осам милијарди долара након што су акције америчког гиганта пале за више од пет одсто. Оснивач и извршни директор компаније за производњу чипова “Нвидија” Јенсен Хуанг рангиран је као други на листи највећих жртава финансијског колапса, а његов губитак износи 7,9 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана