САД: Још истражујемо да ли је кинески шпијунски балон успио да пошаље податке

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ВАШИНГТОН- Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена саопштила је да не може да потврди извјештаје да је Кина успјела да прикупи податке из шпијунског балона који је оборен изнад САД почетком фебруара, као и да је истрага још у току.

"НБЦ њуз" је у понедјељак, цитирајући два висока званичника САД, објавио да је кинески балон имао могућност да пошаље податке Пекингу у реалном времену, упркос покушајима америчке владе да спријечи тако нешто.

Бијела кућа и Пентагон су рекли новинарима да не могу да потврде ту тврдњу.

Пентагон је саопштио да су стручњаци и даље анализирали дијелове олупине балона обореног 4. фебруара, пренио је Ројтерс.

"Не могу да потврдим да је било преноса у реалном времену ка Пекингу у то вријеме. То је нешто што тренутно анализирамо", рекла је портпаролка министарства спољних послова.

Кинеско министарство спољних послова поновило је данас да је Пекинг јасно ставио до знања да беспилотни цивилни објекат, који је летио изнад територије САД, био "неочекивани и изоловани инцидент".

"Кина одбацује прекрајање истине и дизање прашине око овог инцидента", рекла је портпаролка Мао Нинг.

Како додаје британска новинска агенција, балон, за који Пекинг негира да је шпијунски, провео је недјељу дана летећи изнад САД и Канаде, прије него што га је америчка војска оборила, након чега је пао у близини атланске обале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана