САД и Венецуела спровели споразум о размјени затвореника

Танјуг
САД и Венецуела спровели споразум о размјени затвореника

МАЈАМИ - Сједињене Дрззаве су ослободиле блиског савезника венецуеланског предсједника Николаса Мадура, у замјену за ослобадјање 10 Американаца затворених у тој јуззноамериццкој земљи и изручење одбјеглог трговца оружјем познатог као Дебели Леонард, који је у центру корупционасског скандала у Пентагону, саопштила је данас Бајденова администрација.

Споразум представља најхрабрији покушај владе САД да побољша односе са Венецуелом, земљом која је велики произвођачи нафте и да добије одређене уступке од Мадура, навео је АП.

Највеће ослобађање америчких затвореника у историји Венецуеле долази недељама након што је Бајденова администрација пристала да суспендује неке санкције, а Мадуро и венецуеланска опозиција су се обавезали да сарадјују на слободним и посстеним условима за предсједниццке изборе 2024. године.

Одлука САД да ослободе Алекса Саба, Мадуровог сарадника који је 2020. године ухапшен по америчкој потјерници због прања новца, који се у Вашингтону дуго сматрао политичким трофејем, значајан је уступак Бијеле куће венецуеланском лидеру, оијценила је агенција.

Споразумом је предвиђено ослобађање 10 Американаца који су били заточени у Венецуели, укљуццујући шесторо које је америчка влада означила као незаконито притворене

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана