САД и Јужна Кореја до јуна ће имати нацрт заједничке нуклеарне стратегије

Танјуг
САД и Јужна Кореја до јуна ће имати нацрт заједничке нуклеарне стратегије

ВАШИНГТОН- Јужна Кореја и САД сагласиле су се да средином следеће године заврше нацрт смјерница за заједничку нуклеарну стратегију, рекао је први замјеник савјетника за националну безбједност Јужне Кореје Ким Тае-хјо након разговора у Вашингтону.

Ким се састао у петак у Пентагону са координатором америчког Савјета за националну безбједност Махером Битаром, пренио је Јонхап.

-Другим ријечима, договорили смо се да сљедеће године завршимо опште смјернице о томе како одвратити и одговорити на сјевернокорејске пријетње - навео је Ким.

Ким је рекао да ће смјернице обухватити низ питања у вези са дијељењем повјерљивих информација, успостављање релевантног система безбједности и формулисање

процедуре консултација у вези са нуклеарном кризом, као и планове за смањење ризика.

САД и Јужна Кореја планирају да изграде проширени нуклеарни систем одвраћања до јуна сљедеће године, рекао је Ким.

Проширено одвраћање подразумијева да САД користе низ својих војних способности, укључујући нуклеарне, у одбрани свог савезника, Јужне Кореје.

Сјеверна Кореја је прошлог мјесеца лансирала први војни сателит у орбиту, а постоји могућност да овог мјесеца лансира још једну интерконтиненталну балистичку ракету, пренијела је јужнокорејска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана