Огласио се Пентагон, горе америчке заставе у Јемену

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/AP

САНА - Сједињене Америчке Државе и Велика Британија извеле су ударе на циљеве повезане са Хутима у Јемену, потврдили су званичници. Русија је затражила хитну сједницу Савјета безбједности УН. Званичник Хута Хусеин Ал Изи поручио је да ће САД и Велика Британија "платити високу цијену".

Демонстранти су запалили заставе САД и Израела на улицама Јемена, током скупа подршке хутским побуњениицма, јавља Sky News.

Како наводе, на десетине хиљада људи се окупило у знак подршке Хутима, а неки демонстранти су клицали док су паљене заставе.

Мохамед Али ал-Хути, члан врховног политичког вијећа Хута, рекао је о САД-у: "Ваши удари на Јемен су тероризам. Сједињене Државе су враг."

Пентагон у међувремену инсистира на томе да напади на циљеве Хута у Јемену нису дио сукоба између Израела и Хамаса.

Секретар за медије, генерал Патрик Рајдер рекао је за CBS News да су "циљани напади били посебно усмјерени на ометање побуњеничке групе и заустављање њених напада на бродове у Црвеном мору".

"Имате побуњенике Хуте који непрестано проводе нападе на међународне бродове - више од 50 земаља је погођено тиме, што утиче на економски просперитет више нација. Дакле, ово није дио сукоба између Израела и Хамаса", рекао је на мрежи.

Рајдер је раније за CNN рекао да су америчко-британски удари имали "добре учинке" и да ће обје војске наставити пратити ситуацију ради осветничких напада.

Додао је како нема планова за слање америчких трупа у регију.

"Наставићемо надзирати и као што су предсједник и министар (одбране) Остин рекли, наставићемо предузимати потребне мјере."

Секретар за медије поновио је да се војна акција разликује од онога што се догађа у Гази. "Нико не жели видјети шири регионални сукоб. Али опет, не можемо допустити овакву врсту опасног, непромишљеног понашања", рекао је он.

Хути су са своје стране објавили да су сви амерички и британски интереси постали "легитимне мете" након што су их у ноћи на петак напали САД и савезници.

"Сви амерички и британски интереси постали су легитимне мете за јеменске оружане снаге као одговор на њихову директнуи објављену агресију на Јемен", објавило је Високо политичко вијеће Хута, а пренијела новинска агенција Саба.

Вијеће упозорава да америчко-британски напади неће проћи некажњено. Напад су подржале Холандија, Канада, Бахреин и Аустралија.

Хути прогласили мобилизацију, хиљаде регрута под оружјем

Хути су најавили хитну мобилизацију у подручјима Јемена под њиховом контролом.

Вијест о мобилизацији саопштио је након почетка америчко-енглеског напада вођа побуњеника Абдел Малек ал Хути.

-Наши људи су прешли на војну мобилизацију у већини провинција. Број регрута је на хиљаде - рекао је Малек ал Хути за ТВ канал Ал Масира и позвао присталице покрета да наставе војну обуку и демонстрације и да донирају новац упркос тешкој ситуацији.

На снимцима који круже друштвеним мрежама види се да је јутрос на улице градова које контролишу Хути изашао велики број наоружаних присталица тог шиитског покрета који позивају на освету.

Кина позвала на суздржаност

Кина је данас изразила забринутост због ескалације тензија у Црвеном мору и позвала на уздржаност након заједничких америчких и британских војних удара на војне циљеве јеменских побуњеника Хута у Јемену.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг рекла је на редовном брифингу за новинаре да Пекинг “позива све релевантне стране да остану мирне и покажу уздржаност да би се спријечило ширење сукоба”.

Мао је истакла да је Кина спремна да комуницира са свим странама ради деескалације тензија у циљу заједничког одржавања безбједности међународног пловног пута у Црвеном мору, пренио је CNN.

Француска и Њемачка:Напади на Хуте треба да спријече њихове нападе у Црвеном мору

Француска и Њемачка поново су данас осудиле нападе јеменских побуњеника Хута на трговачке бродове у Црвеном мору, наглашавајући да америчко-британски напад на војне циљеве те групе у Јемену треба да спријечи даље нападе Хута.

Француско министарство иностраних послова саопштило је да Хути сносе изузетно велику одговорност за ескалацију сукоба у региону због својих напада на комерцијалне бродове у Црвеном мору, пренио је Ројтерс.

Њемачко министарство иностраних послова саопштило је на платформи Икс да циљ Запада остаје деескалација тензија и обнављање стабилности у Црвеном мору.

САД и Велика Британија покренули су нападе из ваздуха и са мора на војне мете Хута, као одговор на нападе Хута на бродове који плове Црвеним морем.

Борел разговарао са шефом дипломатије Омана

Високи представник Европске уније за спољну политику Јозеп Борел рекао је да је разговарао са министром спољних послова Омана Бадром Албусаидијем о растућим напетостима у Црвеном мору и потреби да се заштити слобода кретања, објавио је на друштвеној мрежи Икс (Твитер). 

Јордан: Неуспјех да се обузда Израел гура регион Блиског истока ка још већем рату

Јордан је данас упозорио да неуспјех да се обузда израелска, како је наведено, “екстремистичка” политика против Палестинаца „гура регион Блиског истока ка још већим сукобима и ратовима”.

Јордански министар иностраних послова Ајман Сафади оцијенио је да Израел излаже безбједност региона опасности јер међународна заједница није, како је навео, успјела да заустави израелску агресију на Палестинце, јавили су јордански државни медији, а преноси Ројтерс.

САД, Велика Британија и савезници покренули су нападе из ваздуха и са мора на војне мете Хута, као одговор на нападе Хута на бродове који плове Црвеним морем.

Хути: У нападима убијено пет, рањено шест наших бораца

У нападима САД и Велике Британије на положаје Хута у Јемену погинуло је пет бораца покрета Хути, а шест је рањено, саопштила је та група.

Портпарол Хута поновио је да напади неће “проћи без казне или одмазде”, преноси Ројтерс.

Он је рекао да су изведени напади на 73 циља у Јемену.

-Главни град Сана, као и градови Сада и Замар и покрајина Ал-Худаида само су неки од циљева напада - потврдио је портпарол Хута, назвавши те нападе “америчко-ционистичко-британском агресијом”.

Поновио је да ће Хути наставити да блокирају пролаз бродова у Црвеном и Арапском мору, у знак подршке Палестинцима у сукобу са Израелом.

Захарова: Ваздушни напади на Јемен - непоштовање међународног права

Ваздушни напади САД и Велике Британије на Јемен су још један примјер извртања резолуција Савјета безбједности УН и потпуног непоштовања међународног права зарад ескалације у региону, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

-Амерички ваздушни удари на Јемен су још један примјер англосаксонског извртања резолуција Савјета безбједности УН и потпуног непоштовања међународног права зарад ескалације ситуације у региону у сопствене деструктивне сврхе - написала је Захарова на “Телеграму”.

Хамас оштро осудио америчко-британски напад

Палестинска милитантна група Хамас оштро је данас осудила америчко-британски напад на војне циљеве јеменских побуњеника Хута у Јемену.

Хамас је у саопштењу навео да ће САД и Велика Британија сносити одговорност за утицај тог напада на погоршање безбједности региона, пренио је Ројтерс.

Савјетник премијера Ирака оцијенио да Запад шири сукоб Израела и Хамаса

Савјетник премијера Ирака Фади ал-Шамари оцијенио је данас да Запад шири сукоб између Израела и Хамаса и повећава

тензије у региону, јавила је ирачка државна новинска агенција ИНА.

Ал-Шамаријеви коментари услиједили су након што су САД, Велика Британија и савезници покренули нападе из ваздуха и са мора на војне мете јеменских  побуњеника Хута, као одговор на њихове нападе на бродове у Црвеном мору изведене у знак протеста због израелске војне операције у Појасу Газе, преноси Ројтерс.

Сунак: Напад на Хуте била неопходна и сразмјерна акција у самоодбрани

Британски премијер Риши Сунак потврдио је да је британско Краљевско ратно ваздухопловство заједно са Сједињеним Државама извело нападе на положаје Хута у Јемену.

-Уједињено Краљевство ће увијек подржавати слободу пловидбе и слободан ток трговине - навео је британски премијер у саопштењу, преноси BBC.

Додао је да су зато предузете „ограничене, неопходне и сразмјерне акције у самоодбрани, заједно са САД, уз неоперативну подршку Холандије, Канаде и Бахреина, против циљева повезаних с нападима Хута, како би биле ослабљене  војне способности Хута и заштићена глобална пловидба“.

Сунак је оптужио Хуте за низ опасних и дестабилизујућих напада на комерцијалне бродове у Црвеном мору, који угрожавају британске и друге међународне бродове и узрокују значајне поремећаје на важној трговинској рути и пораст цијена робе.

-То не може проћи - упозорио је Сунак.

Он је позвао Хуте да престану са нападима и предузму кораке за деескалацију.

Остин: Војна акција савезника у Јемену има за циљ да умањи способности Хута

Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је да је заједничка војна акција САД и савезника у Јемену има за циљ да умањи способности јеменских побуњеника Хута.

Остин је у саопштењу прецизирао да су на мети напада биле беспилотне летјелице Хута, брод без посаде, крстареће ракете за копнене нападе, радар и објекти ваздушног надзора.

Званичник америчке одбране изјавио је да је Остин пратио операцију у Јемену у реалном времену из болнице гдје је оперисан због рака простате, објавио је Би-Би-Си.

Тај званичник је рекао да је Остин био "активно укључен" и да је два пута разговарао са америчким предсједником Џозефом Бајденом у 72 сата који су претходили операцији.

Остин је ове седмице био на мети критике због тога што није обавијестио Белу кућу о свом пријему у болницу, укључујући и боравак на интензивној нези.

САД: На мети напада више од 60 циљева на 16 локација Хута у Јемену

Америчка војска и њени савезници извели су ударе на више од 60 циљева на 16 локација које користе побуњеници Хути у Јемену, потврдило је данас америчко ваздухопловство.

Међу гађаним циљевима су команда и контролни центри, складишта муниције, лансерски системи, производни погони и противваздушни радарски системи, наведено је у саопштењу америчког ваздухопловства.

У ударима је коришћено више од 100 прецизно навођених пројектила, преноси BBC.

-Остајемо посвећени нашим кључним партнерима на Блиском истоку у одбрани од милитантних група које подржава Иран, укључујући екстремисте Хута и претњу коју они представљају за регионалну безбједност и стабилност  - рекао је командант ваздухопловних снага САД Алекс Гринкевич.

Савезници саопштили да су напади на Хуте у Јемену изведени у самоодбрани

Владе Аустралије, Бахреина, Канаде, Данске, Немачке, Холандије, Новог Зеланда, Јужне Кореје, Велике Британије и САД навеле су у заједничком саопштењу да постоји "широки консензус" међународне заједнице против јеменских побуњеника Хута и да је напад на њих извршен као акт самоодбране.

У саопштењу се подсјећа  да је прошлог мјесеца усвојена резолуција Савета безбједности УН којом се побуњеници позивају да обуставе нападе на бродове у Црвеном мору и наглашава да су мултилатерални напади на локације Хута у Јемену спроведени "у складу са инхерентним правом на индивидуалну и колективну самоодбрану", преноси Би-Би-Си.

Додаје се да су прецизни удари имали за циљ да смање способности Хута да угрозе глобалну трговину и животе помораца на једном од најважнијих пловних путева на свijету и да циљ остаје деескалација тензија и враћање стабилности у Црвеном мору.

Иран: Напади на Хуте су кршење територијалног интегритета Јемена

Иран најоштрије осуђује америчко-британске нападе на јеменске Хуте, саопштио је данас портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канани.

-Најоштрије осуђујемо војне акције САД и Велике Британије на неколико градова у Јемену. Ово сматрамо јасним кршењем суверенитета и територијалног интегритета Јемена, као и кршењем међународног права и одредби - рекао је Канани, преноси Ројтерс позивајући се на портал Нурњуз.

САД и Британија извеле су током ноћи ваздушне и поморске нападе на положаје Хута на више локације у Јемену.

Званичник Хута: САД и Велика Британија ће платити високу цијену за нападе

Званичник Хута Хусеин Ал Изи поручио је да ће САД и Велика Британија "платити високу цијену" након што су те двије земље извеле нападе на положаје те побуњеничке групе у Јемену.

Портпарол јеменских Хута рекао је да нема оправдања за ову акцију САД и Британије, преноси Ројтерс.

Хути су такође најавили да ће се наставити нападе на бродове у Црвеном мору који плове ка Израелу.

-САД и Велика Британија ће "платити високу цијену" за ову "очигледну агресију" -рекао је Ал Изи за јеменску телевизију.

Русија затражила хитну сједницу Савјета безбједности УН послије напада

Русија је данас саопштила да је затражила хитну сједницу Савјета безбједности УН како би се разговарало о војним ударима САД и Велике Британије на циљеве Хута у Јемену.

Састанак би требало да буде одржан у петак послије састанка о рјешењу за блискоисточну кризу, преноси РИА Новости.

Како је навела стална мисија Русије при УН на Телеграм каналу, састанак ће бити одржан у отвореном формату.

Саудијска Арабија позива на уздржаност након ваздушних удара на Хуте у Јемену

Саудијска Арабија позвала је данас на уздржаност и избјегавање ескалацијe након ваздушних удара САД и Британије на положаје  Хутa у Јемену.

У саопштењу саудијског министарства спољних послова наводи се да Ријад пажљиво прати ситуацију "са великом забринутошћу", преноси Ројтерс.

-Краљевина наглашава значај одржавања безбједности и стабилности у региону Црвеног мора, као и слободе пловидбе - наведено је у саопштењу.

Група грађана протестује испред Беле куће

Група демонстраната који носе транспаренте окупила се преко ноћи испред капија Беле куће.

Људи скандирају "Нека живи Јемен" и "Руке даље од Јемена", може се видјети на снимцима постављеним на друштвеним мрежама.

Бајден: Нећемо толерисати нападе нити угрожавање слободне пловидбе

Амерички предсједник Џозеф Бајден потврдио је да су по његовом налогу покренути напади против "бројних циљева у Јемену које користе побуњеници Хути како би угрозили слободу пловидбе у једном од најважнијих свјетских пловних путева".

Навео је да су удари изведени од стране америчких снага, "заједно с Уједињеним Kраљевством и уз подршку Аустралије, Бахреина, Kанаде и Холандије".

-Данашња одбрамбена акција сијледи обимну дипломатску кампању и ескалацију напада побуњеника Хута против комерцијалних пловила - навео је Бајден у писаном саопштењу.

Додао је да САД и њихови савезници "неће толерисати нападе на  особље нити дозволити непријатељским актерима да угрозе слободу пловидбе у једном од најважнијих комерцијалних путева на свијету".

Упозорио је на могући наставак напада.

- Нећу оклијевати да усмјерим даље мјере како бих заштитио наш народ и слободан ток међународне трговине по потреби - закључио је Бајден.

Званичник Хута потврдио да је дошло до напада

Званичник Хута потврдио је да су извршени напади широм Јемена. Абдул Kадер Ал Мортада навео је да је нападнут и главни град Сана.

САД и Британија извеле нападе на Хуте у Јемену

Сједињене Америчке Државе и Велика Британија извеле су ударе на циљеве повезане са Хутима у Јемену, потврдили су званичници.

Ово су први такви удари на положаје Хута које подржава Иран од када је ова група почела да напада међународне бродове који плове у Црвеном мору, преноси Ројтерс.

- Амерички и британски удари на Јемен имали су за циљ војне капацитете Хута и настојали су да избјегну колатералну штету, а акције Хута представљају пријетњу САД и цијелом свијету - рекли су амерички званичници.

Потврдили су да су удари изведени из авиона, бродова и подморница.

За нападе су коришћене ракете типа "томахавк" лансиране са бродова и из борбених авиона.

Циљеви Хута укључавали су логистичке центре, системе ПВО и складишта оружја, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана